Српски Покрет Двери - Лого
Search

Народни посланик проф. др Тамара Миленковић Керковић на Округлом столу о јачању контролне улоге парламента

Поводом „Међународног дана права јавности да зна“, у Београду је 27. септембра одржан Округли сто под називом „Информација је моћ – јачање улоге Парламента у унапређењу транспарентности органа власти“.

     О нивоу транспарентности рада и контролној улози српског Парламента поред г. Милана Мариновића, Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, народних посланика, представника медија, организација цивилног друштва. Траснпарентност, Отворени парламент, Партнери Србија, Истиномер и других, без позваних представника Министарства правде, уводничар у име Одбора за културу и информисање Народне скупштине Републике Србије била је народни посланик проф. др Тамара Миленковић Керковић, члан Посланичке групе Двери – Патриотски блок.

Проф. Миленковић Керковић је подсетила да су, поред законодавне функције, кључне нормативне функције парламента и функција избора и контроле Владе, као и буџетска функција којом народни посланици врше контролу над трошковима државе и над радом свих институција и независних државних органа који одговарају Скупштини и подносе своје годишње извештаје Скупштини.

Народни посланици имају читав „арсенал“ инструмената, од интерпелације, гласања о неповерењу Влади или члану Владе, разматрања извештаја државних органа посланичких питања, анкетних одбора, јавних слушања помоћу којих могу да контролишу рад Владе, министара и преко 15 хиљада органа јавне власти који се финансирају новцем грађана.

Проф. Миленковић Керковић је истакла да и поред велике одговорности и широких уставних и законских овлашћења народних посланика да у име својих гласача предлажу доношење закона и да контролишу рад Владе, постоји велики број препрека. Парламентарна пракса је да се предлози опозиционих посланика не стављају на Дневни ред скупштинског заседања као допунске тачке, министри најчешће не долазе на седнице на којима имају обавезу да одговарају на посланичка питања, скупштинска заседања се не преносе на РТС1 , већ на РТС2 и то прекидано другим садржајима, иако пренос плаћају и Скупштина и грађани. Често се забрањује да на конференцијама за медије народних посланика из опозиције учествују гости, а све како би се овлашћења народних посланика умањила а, кроз формализовано поштовање процедуре, банализовала права грађана.

Проф. Миленковић Керковић је заједно са осталим учесницима Округлог стола дала бројне предлоге за унапређење транспарентности и отворености парламента за грађане, као и за омогућавање народним посланицима да ефикасније контролишу рад Владе и државних органа. Неки од њих су измена Пословника о раду Народне скупштине са обавезом председавајућег да у Дневни ред уврсти предлоге опозиције, да позове министре да одговарају на питања народних посланика, али и одговорност и санкционисање Владе због нечињења, због непримене препорука Повереника за информације од јавног значаја. Народни посланик Тамара Миленковић Керковић предложила је и да се снимају и седнице Владе, враћање института грађанског надзорника у Закон о јавним набавкама, боље информисање јавности приликом усвајања извештаја независних органа – Народне банке Србије, Фонда за развој Србије, Комисије за заштиту конкуренције, Комисије за контролу државне помоћи, РРА и других, као и да се заједно са усвојеним текстом закона објављују и предложени амандмани. Власт има интерес да грађани не буду заинтересовани за рад Парламента – интерес је опозиционих странака да грађане укључе што више у рад Парламента.

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Народни посланик
Посланичка група Двери – Патриотски блок

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: