Српски Покрет Двери - Лого

Ниједна институција не штити права радника у Србији

Данас је у Београду одржана конференција за медије на тему радничких права у Србији, а кроз пример радника у „Фабрици каблова“ из Јагодине.

    На конференцији су говорили: Радмила Васић – потпредседник Двери и новоизабрани народни посланик, Ненад Лазаревић – председник Удружење радника акционара „Каблови Јагодина“, Радомир Кошанин – бивши комерцијални директор „Каблова Јагодина“, Милован Милојковић – бивши шеф продаје у фабрици „Елмос“, Радован Јанићијевић – члан удружења радника „Каблови Јагодина“, Драган Матић – синдикални заступник.

 

Радмила Васић: На примеру обесправљених радника „Фабрике каблова“ из Јагодине желимо да покажемо да су радничка права у Србији умрла. Тражимо од институција да поштују сопствене законе, да те законе спроводе и да штите радничка права. У данашње време изгледа као да немамо Закон о раду и да су послодавци јачи и од закона и од државе. Захтевамо да надлежне институције хитно реше повезивање радног стажа радницима јер је већина радника добила минималне пензије које износе од 9.000 до 20.000 динара и примену исправке на њихове пензије како би се оне повећале. Захтевамо и исплату свих надокнада по свим основама које ова компанија дугује радницима – у новцу, а не у безвредним акцијама које се сада под притиском нуде радницима, као и прекид свих судских поступака до утврђивања јединственог судског критеријума. Захтевамо и ревизују свих претходно донетих судских решења јер су иста донета на основу погрешног и непотпуно утврђеног чињеничног стања. И на крају, тражимо постављање управника који ће штитити интересе компаније и радника, а не оних који, недозвољавајућу да ова компанија ради у пуном капацитету, омогућавају енормне зараде онима који увозе неквалитетне, непроверене, несертификоване каблове.

Ненад Лазаревић: На наша обраћања надлежним институцијама сви ћуте, нико није надлежан. Поступајући судија, када су судски поступци радника у питању, на моје питање каже: „Ми имамо други став по коме судимо.“ Судије суде по ставовима, не по законима. У овој држави не владају институције него, нажалост, појединци. На крају једног разговора са правником Одбора за рад и социјалну политику Скупштине Србије добијамо следећи одговор: „Обратите се председнику Србије, па ако он каже…“ Није се огласио.

 

Радомир Кошанин: Од рекордног броја – 9665 запослених, дошли смо до тога да у „Фабрици каблова“ ради 300 радника. „Фабрика каблова“ је имала све могуће потврде за производњу каблова за аутоиндустрију од највећих произвођача у Европи. Данас сведочимо томе да фирме из Северне Кореје, Немачке, Словеније… организују ту производњу са радницама које примају око 200 евра плату у Србији.

 

Милован Милојковић: Тужио сам послодавца јер ми није исплатио отпремнину, нити уплатио пензионо осигурање. Добио сам на суду. Моје судске одлуке су извршне. Нико не може да спроведе судске одлуке зато што неко „Фабрику каблова“ штити! Ко то штити фабрику и ко је јачи од судских органа?

 

Радован Јанићијевић: Имам пензију мању од 10.000 динара, а преко 30 година сам радио у „Фабрици каблова“. Нећемо одустати, бићемо упорни, ми ћемо да тражимо да наша права остваримо.

 

Драган Матић: Ја сам већ око 20 година присутан у „Фабрици каблова“ као синдикални заступник. Да ли неко штити права радника у Србији? Не штити! Ми јавности у Србији шаљемо важну поруку, а то је да нема предаје. Само удружени и солидарни можемо да дођемо до неких решења. Представници власти раде за стране компаније, а не за народ. Ми смо грађани који траже заштиту и имамо упориште у домаћем законодавству које су они донели, али га не поштују. Они тргују са нашим животима.

Инфослужба Двери

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: