Нишка власт није одобрила ниједну салу месне заједнице за трибину Двери о референдуму

Нишка локална власт није одобрила коришћење ниједног од укупно пет јавних простора у граду за трибину Двери Ниш о предстојећем референдуму која је организована 23.12. у Нишу, као прва трибина те врсте у Србији.

Иако су Двери Ниш уредно предале пет писаних дописа још 16. децембра и њима званично тражиле један од тражених јавних простора, који припадају свим грађанима Ниша, градска управа за органе града и грађанска стања одбила је решењима од 21.12. захтеве Двери Ниш за коришћење месних канцеларија, док за остале тражене просторе никаквог одговора није ни било. Два решења којима се одбија коришћење месних канцеларија потписала је в.д. начелника градске управе за органе града и грађанска стања гђа Марина Јанковић.

Иако се председница ГрО Двери Ниш, проф. Тамара Миленковић Керковић у дописима позвала на јавни интерес и позвала на обавезујуће норме чл. 33. Споразума о унапређењу изборних услова између власти и опозиције којима су локалне власти дужне да политичким организацијама омогуће бесплатно коришћење сала месних канцеларија, нишка градска управа је по ко зна који пут показала да је нишки ЈАВНИ ПРОСТОР ЗАРОБЉЕН ОД СНС ВЛАСТИ, да је фактички одузет од Нишлија, а да СНС не поштује Споразуме са опозицијом које је закључила.

Оправдања оваквих одлука су више него бесмислена. За једну од месних канцеларија се наводи да је дата на коришћење „удружењу“, без икакве ознаке ком удружењу и на који период , док је друго образложење још апсурдније. По решењу којим се одбија једнократно коришћење МК „Божидар Аџија“, речено је да су „због реновирања и пренамене запослени и инвентар из канцеларије пребачени у други простор“, а да ће након реновирања канцеларија бити уступљена Фондацији „Новак Ђоковић“. За остала три тражена простора није било ни одговра, осим усменог одговора службеника из Нишког културног центра да се сала одобрава „само за културне догађаје“.

Дакле, ни за тему референдума која је од највећег националног и државног интереса, нишка власт јавни простор не даје на коришћење и држи га заробљеним. Ово није први пут да нишка локална власт одбија да опозиционим странкама омогући да користе сале месних канцеларија и забрањују коришђење других јавних простора, док са друге стране канцеларије изнајмљују и дају на коришћење осуђеном силоватељу Сими Спасићу или Миши Вацићу за промоцију његових „страначких“ активности.

Двери Ниш су трибину у Нишу, ипак, одржале и позвале Нишлије да заокруже НЕ на референдуму 16. јануара 2022. године, не само због штетних измена темљеног државног акта, већ и због деветогодишње окупације Србије, Ниша и свих институција од стране СНС власти.

Поручујемо и локалној власти и градској управи за органе града и грађанска стања да ће по промени власти одговарати због злоупотребе јавног простора који припада свим Нишлијама.

ГрО Двери Ниш