Српски Покрет Двери - Лого
Search

Објавити француско-немачки споразум у целости на свим телевизијама са националном фреквенцијом

Представници државотворне, парламентарне опозиције Бошко Обрадовић (Двери), др Милош Јовановић (Нови ДСС), Бојана Букумуровић (Заветници) и Војислав Михаиловић (ПОКС), предали су јуче захтев РТС-у да се у свим њиховим информативним емисијама, а посебно се то односи на Дневник 2, објави цео текст француско-немачког споразума о КиМ, како би грађани видели да се ради о капитулантском споразуму којим се КиМ признаје као независна држава од стране актуелне власти у Србији. 

     Други захтев је да се о овој и свим другим важним државним темама отвори равноправна расправа представника власти и опозиције на РТС-у. Након предаје ових захтева РТС-у, државотворна опозиција је упутила идентичне захтеве и Радио телевизији Војводине, али и осталим телевизијама са националном фреквенцијом – ТВ Б92, ТВ Прва, ТВ Пинк и ТВ Хепи.

У наставку преносимо цео текст захтева:

ЗАХТЕВ

У складу са чланом 5. Закона о јавном информисању и медијима, којим се дефинише информисање о питањима од интереса за јавност, прописано је да „свако има право да истинито, потпуно и благовремено буде обавештен о питањима од јавног значаја, и средства јавног обавештавања су дужна да то право поштују“. Такође, чланом 15. истог Закона, детаљно је дефинисан појам јавног интереса.

Закон свакако важи за све медије, али посебно за медије са националном фреквенцијом, за које се подразумева да морају да буду и у служби грађана, а не искључиво оријентисани према профиту.

Чињеница да пролећно заседање Народне скупштине није заказано већ дуже од месец дана након што је требало да буде, чињеница да ни један од медија са националном фреквенцијом не преноси било какве информације о активностима државних органа, укључених у „преговарачки процес“ о статусу српске покрајине Косова и Метохије, а за шта немају било каква законска овлашћења или уставне ингеренције, и гласно ћутање медија о покушају „трансформације Електропривреде Србије“ у правну форму која би омогућила још једну пљачкашку приватизацију њених кључних сегмената, показују да медији не обављају свој посао у складу с наведеним Законом и интересом грађана Србије.

Зато вам се обраћамо у циљу да вас упозоримо да свој посао схватите на одговоран и озбиљан начин, и да га спроводите у складу са важећим прописима, упркос било каквом политичком притиску, који можда у овом тренутку трпите од владајућег режима. Имајте на уму да режими долазе и пролазе, а закони остају, те да ће пре или касније увек доћи и време да се дају одговори на питања о кршењу закона, које ви чините тиме што информације од суштинског значаја не преносите јавности.

У складу са претходно наведеним, за почетак, од вас захтевамо да:

1. У својим главним информативним емисијама, у целини објавите све ставке француско-немачког ултиматума и њему припадајућег Анекса, како би грађани били упознати са њиховим садржајем;
2. Да се обезбеди простор за равноправну расправу о овом и свим другим суштински значајним државним питањима.

Уколико вам се учини да вам недостаје простора за објављивање ових есенцијалних информација, вероватно вам нико неће замерити уколико их пренесете уместо прилога о дешавањима у Буркини Фасо, Маурицијусу, Мадагаскару, Шри Ланки или Тасманији, пошто ће они који су заинтересовани да ли је тасманијски ђаво добио своје треће младунче, до таквог „значајног“ податка лако доћи употребом интернета. Наглашавамо да имате на уму да ово није искључиво питање професионалне етике, него поштовања закона. 

Потписници: 

др Милош Јовановић, председник Новог ДСС

Бошко Обрадовић, председник Српског покрета Двери

Милица Ђурђевић Стаменковиски, председник Српске странке Заветници

Војислав Михаиловић, председник ПОКС

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: