Српски Покрет Двери - Лого

Обрадовић: Без јаког села нема ни јаке државе

На данашњој конференцији за медије, на којој су говорили Бошко Обрадовић – председник ДВЕРИ и Милован Јаковљевић – потпредседник ДВЕРИ, представљен је начин за ревитализацију села у Србији и то кроз кроз презентацију у 3Д моделу.

Бошко Обрадовић: Без јаког села и сељака, нема ни јаке државе. Израдили смо пројекат радикалне ревитализације села као начин заустављања негативне миграције, демографије и катастрофалне инвестиционе политике. Уместо Београда на води, као центра за прање новца где квадрат кошта колико цела улица у селу, ми представљамо пројекат СЕЛО ЗА СРБИЈУ са следећим циљевима: 1. Омогућавање младима да се рано осамостале и реше стамбено питање; 2. Унапређење услова становницима села да комфорније живе и имају исте услове и бригу државе као становници градова; 3. Максимално искоришћавање идеалних услова за пољопривреду – отварање нових радних места; 4. Растерећење великих градских центара и заустављање раста цена некретнина; 5. Могућност повратка наших људи из дијаспоре у села из којих су потекли; 6. Помоћ грађанима који живе у градовима, а имају запуштена имања да их ревитализују и ставе у функцију руралног туризма.

 

    Задатак државе је изградња основне инфраструктуре као што су путеви, водовод, канализација, школа, амбуланта, бесплатан брзи интернет, културни центар, спортски садржаји, систем грејања и хлађења путем топлотних пумпи и соларних панела, рециклажни центри, потом и бесплатне везе са већим градовима у околини како би људи који живе или се школују у градовима имали ефикасну везу. Породицама које се баве пољопривредом била би омогућена свака помоћ државе укључујући и аграрне саветнике који уз помоћ савремених технологија у сваком тренутку дају прецизне податке о стању земљишта, усева, примени агротехничких мера. Реализацијом овог пројекта просечан приход по хектару би са садашњих 1000 долара могао убрзо достићи 10.000 долара, а бенефити за државу би били вишеструки. Људи морају да знају да повратак на село не значи враћање мотици и ралу, већ посвећивање модерној пољопривреди која даје озбиљну перспективу.

Милован Јаковљевић: Најважнији циљеви и мере како би се развила пољопривредна производња у Србији су: 1. Зауставити неконтролисани увоз пољопривредних производа који угрожавају домаћу пољопривредну производњу и изазивају нелојалну конкуренцију; 2. Гарантовати откуп и минималну откупну цену пољопривредних производа; 3. Извршити рејонизацију пољопривредне производње; 4. Стимулисати куповину домаћих прехрамбених и пољопривредних производа; 5. Уместо субвенција страним инвеститорима, потребно је субвенционисати младе брачне парове који остају или се враћају да живе на селу са најмање 10 хиљада евра по супружнику и са још толико за свако новорођено дете; 6. Увести јасно декларативно обележавање и географско порекло пољопривредних производа; 7. Укинути акцизе на дизел гориво намењено пољопривредној производњи; 8. Укинути ТВ претплату на електрична бројила која се налазе у пољопривредним производним погонима; 9. Стопирати продају земљишта странцима; 10. Буџет за пољопривреду не сме бити мањи од 5% од укупног буџета Србије; 11. Законом обавезати државна и јавна и предузећа да приликом набавки пољопривредних производа морају извршити набавку од локалних пољопривредника у проценту не мањем од 50% по унапред загарантованим минималним ценама; 12. Увођење и спровођење ванцаринских мера, тзв. прелевмана на све пољопривредне производе због којих су наши пољопривредни произвођачи угрожени, тј. изложени нелојалној конкуренцији; 13. Формирати Аграрну банку Србије и Фонд за одрживи развој; 14. Реформисати здравствено и пензионо осигурање пољопривредника; 15. Увођење просечне пензије за све жене које су више од 10 година носиоци пољопривредних газдинстава и које су родиле четворо или више деце; 16. Субвенционисање пољопривредне производње по хектару.

Целу конференцију за медије овим поводом и презентацију 3Д модела ревитализације села у Србији можете погледати овде: 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: