Обрадовић: Хитно смањити акцизу на гориво!

На данашњој конференцији за медије, одржаној испред Владе Србије, тема је била висока акциза на гориво и захтев за њеним смањењем, о чему је говорио председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић.

Бошко Обрадовић: „Данас је Србија држава у којој грађани плаћају највишу цену горива у региону и једну од највиших у целој Европи. Наиме, цене евродизела иду и до 185,9 динара, а крећу се од 180,9 до 181,4 динара. Бензин европремијум БМБ 95 кошта од 171,4 до 171,9 динара, а аутогас од 93,4 до 102,9 динара. Али оно што је најтрагичније и најкритичније у свему томе јесте да од укупне цене 1 литра бензина више од 50% одлази на акцизу и друге намете. Тако, рецимо, у цени бензина од 171,9 динара по литру, 82,07 динара је цена код нафтне компаније, док за акцизу и остале државне намете одлази 89,82 динара.“

„Влада Републике Србије, сходно члану 17. Закона о акцизама може смањити износ исте до 20%. Управо је то оно што овом приликом и захтевамо! Уколико Влада Србије не смањи акцизу на гориво, оно ће, по стручним прогнозама, достићи цену и од 200 динара по литру у току године, што за собом повлачи поскупљење транспорта све робе, а самим тим и већу цену свих проиозвода које, у крајњем, плаћају грађани Србије. Други апел по овом питању јесте тај да Влада Србије мора да регресира дизел гориво за потребе пољопривредника како би пољопривреда у Србији опстала.“

Инфослужба Двери

Share on whatsapp