Српски Покрет Двери - Лого

Обрадовић: Исправићемо све неправде према старима

Данас је у Београду одржана конференција за медије на тему положаја пензионера и старих лица, на којој су говорили Бошко Обрадовић – председник Српског покрета Двери, Радмила Живковић – професорка у пензији и Арсеније Станковић – пуковник у пензији.

Бошко Обрадовић: Кажу да о једној држави најбоље говори њен однос према деци и старима. У то се Србија нажалост уверила јер је одлазећа власт највеће неправде начинила управо старим људима, а младе раселила по свету. Комплетан терет фискалне консолидације поднели су пензионери, а након тога је тај новац дељен страним инвеститорима и нестајао у криминалним аферама. То довољно говори о економској политици ове власти која је занована на пљачки немоћних и старих људи. Чули сте представнике пензионера, честитих људи који су цео радни век провели поштено радећи одговорне послове, стичући за државу али и за мирну старост. Старост им се нажалост претворила у низ понижења од противуставно одузетих пензија, до катастрофалног закона који трајно кажњава ранији одлазак у пензију, преко такође противуставне забране кретања за време пандемије све до недоступности здравствене неге и социјалне подршке. Програм наше коалиције предвиђа конкретне мере за исправљање свих неправди нанетих пензионерима и старим лицима, од враћања пензија до увођења беспрекорног система правде за све људе који своји радни век проведу часно радећи до здравствене и социјалне заштите јер то су људи који су дали цео свој живот за изградњу овог друштва и заслужују достојанствену и мирну старост.

Радмила Живковић: У Србији која броји нешто мање од седам милиона људи, живи скоро 21% особа старијих од 65 година, а међу њима близу деветсто хиљада жена. Поражавајућа чињеница јесте да око сто педесет хиљада жена старијих од 65 година нема никакве приходе и живи на доњој граници сиромаштва. Уз све наведено треба додати да држава Србија (једина у Европи) НЕМА Националну стратегију о старењу. Толико о бризи за старе – сваки коментар је сувишан. Ипак, власт их се сети пред изборе и тада посеже крајње понижавајућу меру сваком старом лицу удељивањем по неколико хиљада динара. Кад избори прођу, прође и ,,брига“ за старе, али иду неки нови избори и биће још новца из ,,хелихоптера“. Јасно је да власт манипулише и уцењује старе, може јој се, јер је опште познато да су стари људи најслабија карика друштва.

Арсеније Станковић: Транзицијом су највише погођени пензионери из једноставног разлога јер је свака нова власт затицала празну државну касу. А апетити нове армије јуришника на државну касу су морали бити задовољени да би таква власт опстала. Александар Вучић није имао више шта да прода или приватизује, а кредити и подршка из иностранства су стали. Прибегао је добро познатом методу – створиће слику о неизбежном банкроту Србије пласирањем неистина и полуистина путем медија. Пензионере је прогласио гробарима српске економије. Списак недела овог режима је подугачак – од непотпуног усклађивања пензија које је почело 2012. године, преко закидања дела пензија прво војним пензионерима, а затим и отимања дела пензија свим пензионерима Србије до финалног чина подржављења Фонда ПИО и изменама Закона о ПИО 2014. године, којима су уведени пенали, трајно умањење пензија због одласка у превремену старосну пензију са 40 година стажа и изменама Закона из 2019. године које се односе на „Швајцарску формулу“. Данас, наде војних бескућника којих има око 3,5 хиљада, који живе по сабирним центрима и објектима Министарства одбране, упрте су у Бошка Обрадовића и очекују брже решавање овог проблема.

Инфослужба Двери

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: