Српски Покрет Двери - Лого
Search

Обрадовић: Како до модерног села за 21. век?

Какав је однос према селу у Србији најбоље говори податак да село није уставна категорија већ наш Устав препознаје само град и „остала насеља“. Сви вишегодишњи параметри говоре да село и пољопривреда константно пропадају. У 86% села опада број становника, у 1.034 села је мање од по 100 житеља, док у 550 има мање од по 50 становника. Данас у Србији има више од 200 села без иједног становника млађег од 20 година.

    Чак 500 села нема асфалтни пут нити везу са светом. У 400 села у Србији нема ни продавнице, 73% села нема Дом културе ни библиотеку. У селима се налази 50.000 празних кућа без власника, а на још 150.000 се види да тренутно нико у њима не живи. Пошту нема око 2.000 села, у 230 села нема основне школе, око 200 сеоских основних школа имају по једног ђака, док у 2.760 села нема вртића, а две трећине села нема здравствену амбуланту.

Становништво је у просеку старије него у граду (43,6 година), више од 260.000 момака и 100.000 девојака у животном добу између четири и пет деценија нису заснивали породице. Око 860.000 хектара обрадивог пољопривредног земљишта остаје необрађено! У селима има посла али нема ко да ради, док у градовима нема довољно посла, а има незапослених. Како да изменимо ову суморну слику? Како да преокренемо тренд? Како да подстакнемо повратак на село? У које село? Овако запуштено, занемарено и понижено? За почетак људи морају да знају да повратак на село не значи враћање мотици и ралу, већ посвећивање модерној пољопривреди која даје озбиљну пословну перспективу и животу у здравијој животној средини него у граду.

Израдио сам концепт модерног села за 21. век и комплетне ревитализације села као јединог начина за заустављање негативне миграције, лоше демографије и погрешне инвестиционе политике. Тако ћемо омогућити младима да се рано осамостале и реше стамбено питање, да имају исте услове и бригу државе као становници градова, максимално искористити идеалне шансе за отварање нових радних места и повећање прихода у пољопривреди, и довести до растерећења великих градских центара и заустављања раста цена некретнина.

Овај пилот-пројекат новог, дигиталног села понудићемо повратницима из дијаспоре, а онда по истим, највишим стандардима почети преуређење постојећих села и директну подршку онима који су остали у њима да живе. Затим ћемо свима који живе у градовима, а имају запуштена имања на селу, понудити помоћ да их обнове и ставе у функцију руралног туризма. Задатак државе је изградња основне инфраструктуре као што су путеви, водовод, канализација, школа, амбуланта, бесплатан брзи интернет, културни центар, спортски садржаји…

Без јаког села и сељака нема ни јаке државе. Зато своју предизборну кампању након предаје председничке кандидатуре започињем управо из села моје мајке јер сам рођен на селу и поносим се тиме. Срцем за село – срцем за Србију!

Бошко Обрадовић

Председник Двери
*Извор: Директно

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: