Српски Покрет Двери - Лого

Обрадовић: Како до модерног села за 21. век?

Какав је однос према селу у Србији најбоље говори податак да село није уставна категорија већ наш Устав препознаје само град и „остала насеља“. Сви вишегодишњи параметри говоре да село и пољопривреда константно пропадају. У 86% села опада број становника, у 1.034 села је мање од по 100 житеља, док у 550 има мање од по 50 становника. Данас у Србији има више од 200 села без иједног становника млађег од 20 година.

    Чак 500 села нема асфалтни пут нити везу са светом. У 400 села у Србији нема ни продавнице, 73% села нема Дом културе ни библиотеку. У селима се налази 50.000 празних кућа без власника, а на још 150.000 се види да тренутно нико у њима не живи. Пошту нема око 2.000 села, у 230 села нема основне школе, око 200 сеоских основних школа имају по једног ђака, док у 2.760 села нема вртића, а две трећине села нема здравствену амбуланту.

Становништво је у просеку старије него у граду (43,6 година), више од 260.000 момака и 100.000 девојака у животном добу између четири и пет деценија нису заснивали породице. Око 860.000 хектара обрадивог пољопривредног земљишта остаје необрађено! У селима има посла али нема ко да ради, док у градовима нема довољно посла, а има незапослених. Како да изменимо ову суморну слику? Како да преокренемо тренд? Како да подстакнемо повратак на село? У које село? Овако запуштено, занемарено и понижено? За почетак људи морају да знају да повратак на село не значи враћање мотици и ралу, већ посвећивање модерној пољопривреди која даје озбиљну пословну перспективу и животу у здравијој животној средини него у граду.

Израдио сам концепт модерног села за 21. век и комплетне ревитализације села као јединог начина за заустављање негативне миграције, лоше демографије и погрешне инвестиционе политике. Тако ћемо омогућити младима да се рано осамостале и реше стамбено питање, да имају исте услове и бригу државе као становници градова, максимално искористити идеалне шансе за отварање нових радних места и повећање прихода у пољопривреди, и довести до растерећења великих градских центара и заустављања раста цена некретнина.

Овај пилот-пројекат новог, дигиталног села понудићемо повратницима из дијаспоре, а онда по истим, највишим стандардима почети преуређење постојећих села и директну подршку онима који су остали у њима да живе. Затим ћемо свима који живе у градовима, а имају запуштена имања на селу, понудити помоћ да их обнове и ставе у функцију руралног туризма. Задатак државе је изградња основне инфраструктуре као што су путеви, водовод, канализација, школа, амбуланта, бесплатан брзи интернет, културни центар, спортски садржаји…

Без јаког села и сељака нема ни јаке државе. Зато своју предизборну кампању након предаје председничке кандидатуре започињем управо из села моје мајке јер сам рођен на селу и поносим се тиме. Срцем за село – срцем за Србију!

Бошко Обрадовић

Председник Двери
*Извор: Директно

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: