Српски Покрет Двери - Лого

Обрадовић: Можемо да будемо друга политичка снага у земљи

Нова подела не иде по линији досадашње власти и опозиције, већ на оне који су за НАТО и увођење санкција Русији, и нас који смо против, а ту су и друга кључна национална и државна питања.

    Лидер покрета Двери Бошко Обрадовић каже да је и пре избора био уверен да је уједињење десне опозиције прави пут и да је зато и настао Патриотски блок око Српског покрета Двери. У интервјуу за „Политику” наводи да сада после избора још више верује да проширени Патриотски блок заједно може да освоји и више од 20 одсто гласова и постане друга највећа политичка снага у држави.

– Када то кажем мислим на све наше досадашње партнере из Патриотског блока на челу са ПОКС-ом и проф. др Бранимиром Несторовићем, али и на Српску странку Заветници и ДСС, као нове парламентарне странке, али и на све оне патриотске гласаче и организације који су овога пута остали испод цензуса. То уједињавање патриота у Србији није била само моја идеја већ иницијатива проф. др Милоша Ковића и групе истакнутих српских интелектуалаца око Покрета за одбрану Косова и Метохије. Сви ми који смо на референдуму били против промена Устава и који смо за очување КиМ у саставу Србије треба да чинимо заједничку изборну листу – каже Обрадовић.

Зашто пре априлских избора није заживела ова идеја?

– Главни одбор Двери је подржао ту идеју, али код осталих тада није било слуха за то. Надам се да ће следећи пут доћи до реализације ове идеје националног окупљања свих патриота и у потпуности сам посвећен раду на том обједињавању.

Када имате у виду и недавну петицију највиђенијих српских интелектуалаца против увођења санкција Русији, као и више манифестација подршке Русији у организацији патриотског НВО сектора, онда се тек види потенцијал једне такве идеје обједињавања националних снага. Нема ничег јачег од идеје за коју је дошло време.

Да ли у том блоку видите и Народну странку Вука Јеремића?

– Да. Народна странка идеолошки припада Патриотском блоку.

Какав данас имате однос према грађанској опозицији која се отворено залаже за увођење санкција Руској Федерацији?

– То је интересантан феномен да нико пре избора није смео јавно да се заложи за увођење санкција Русији, јер би несумњиво лошије прошао код гласача, да би тек после избора неки почели да се изјашњавају у том правцу, што је отворена превара бирача ко год пошао тим путем. Србија не треба да уведе санкције Русији из много разлога, а један од њих је и демократски – нико пре избора није заговарао такву политику нити добио подршку бирача за тако нешто. Ако то сада некоме падне на памет под западним притисцима, онда би грађани морали о томе да одлуче на референдуму.

Да ли је са њима, после ових њихових захтева, могућа постизборна сарадња?

– Након избијања украјинске кризе мења се све на спољном и унутрашњем плану, па и српска политичка сцена. Нова подела не иде по линији досадашње власти и опозиције, већ на оне који су за НАТО и увођење санкција Русији, и нас који смо против. Такође, ту су и друга кључна национална и државна питања: опстанак Републике Српске, статус Срба у Црној Гори, подршка домаћим привредницима, а не страним фирмама, еколошки патриотизам: обезбеђивање здравог ваздуха, воде, земље и хране за све наше грађане а посебно оне најсиромашније, подршка породици а не Београд као европска престоница геј парадирања… Српски покрет Двери може да сарађује само са онима који су за националну сувереност и не примају директиве из Брисела и западних амбасада у Београду.

Да ли ћете водити дијалог са влашћу о спољнополитичком курсу земље и притисцима за увођење санкција Русији?

– Најбоље место за политички дијалог је у државним институцијама, а пре свега у најважнијој од њих, а то је Народна скупштина. У овом тренутку имамо озбиљан проблем са институцијама јер Народна скупштина не постоји, влада је у техничком мандату и не би смела да доноси никакве стратешке одлуке, а није добро за српску демократију да о свему одлучује само један човек, па макар он био и председник Србије. Председник би требало да се држи својих уставних овлашћења и позове све посланичке групе на консултације око формирања нове Владе Србије. То је прилика за разговор о свим темама, па и о спољној политици. Том разговору ћемо се одазвати. Србији је потребно много више политичке памети, спуштања тензија и дијалога, и што је до мене лично и Српског покрета Двери стараћемо се да будемо фактор помирења, а не даљих раздора и сукоба.

Шта конкретно предлажете?

– Долази тешко време у којем нам треба много националног јединства, па би можда требало размислити и о предлогу нашег коалиционог партнера Драгана Добрашиновића из Усправне Србије да се формира прелазна влада националног јединства око најважнијих државних питања, уз учешће свих парламентарних странака, са циљем да се припреме поштени избори и одговори на актуелне политичке изазове.

За то време треба увести мораторијум на све одлуке од стратешког значаја и посветити се само темама енергетске, еколошке, здравствене и прехрамбене безбедности.

Избори нису за шалу и игру

Како оцењујете захтеве да се понове избори у Београду?

– Избори нису за шалу и игру, попут ове коју је изазвао приватни састанак Вучића и Ђиласа. Нико не зна шта су се њих двојица договорили, али то свакако није добар пут да се о изборима одлучује ван институција и закона. Истина, СНС и ССП имају већину одборника у Скупштини града Београда и у договору могу опструисати избор нове градске власти и изазвати нове изборе. Међутим, сада и у Народној скупштини и у граду Београду постоји трећи политички пут између бивше и садашње власти које су се у међувремену приближиле. Нови избори само могу да побољшају резултат Двери и Патриотског блока јер су многи бирачи тек сада у пракси видели оно о чему говоримо годинама уназад, а то је да су бивша и садашња власт једно, део истог корумпираног система, и да нам је потребно нешто треће и ново.

*Извор: Дневни лист „Политика“

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: