Српски Покрет Двери - Лого

Обрадовић: Правда и једнакост за особе са хендикепом

На данашњој конференцији за медије, одржаној испред Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију (ФАСПЕР) у Београду, о теми лошег положаја у друштву особа са хендикепом, говорили су Бошко Обрадовић – председник Српског покрета Двери и Милан Јанковић – извршни директор Удружења студената са хендикепом.

Бошко Обрадовић: Док преко ноћи нестају стара здања или багер поруши цело једно насеље, власт не може да се смилује да Факултет за специјалну едукацију и рехабилитацију оспособи за лак приступ и рад студената и грађане са хендикепом. Власт ове људе није укључила ни у елементарно одлучивање о њиховом животу, па је тако избио дипломатски скандал када су лажни експерти погрешно превели Конвенцију УН о правима особа са хендикепом, што је потврдио и Комитет УН. Због оваквог приступа, од преко милион људи са неком врста хендикепа, само 50.000 остварује право на неки облик заштите или помоћи. Присутна је и легализација дискриминације у запошљавању према особама са хендикепом на основу примене Закона о запошљавању и професионалној рехабилитацији, која највише штете наноси привреди и незапосленим особама са хендикепом, а чијим евентуалним запошљавањем послодавци не могу да буду ослобођени плаћања паралелног пореза јер се примена овог Закона односи на мали број особа са хендикепом којих је на евиденцији Националне службе за запошљавање мало мање од 13.000. Права особа са хендикепом очигледно служи као средство прихода држави и псеудољудскоправашким организацијама, а које заправо само остварују профит на основу тога што у самопромоцији и у фиктивном доприносу развоја људских права злоупотребљавају тешке ситуације људи са хендикепом. Ми смо имали ту привилегију да прођемо едукацију са овим храбрим људима и заједно креирамо програм који предвиђа једнакост и правду за сваку особу за хендикепом. Могу реци да ћу се лично залагати за првенство и фаворизацију ове осетљиве групе како при школовању, тако и запошљавању и животу.

Милан Јанковић: ФАСПЕР као факултет на коме се школују практичари за помажуће професије је симбол парадокса у односу друштва у Србији према особама са хендикепом јер спада у групу најнеприступачнијих високошколских установа у Србији. Такође, унтрашњост зграде је неприступачна за већину особа са хендикепом из разлога што факултет, статус зграде као споменика користи као изговор. Заправо, потребна је само дозвола Завода за заштиту споменика, која је пука формалност јер се било којом од потребних интервенција не би нарушила спољашност зграде. Ми смо најобесправљенија група у држави. Немамо слободу кретања, рада, а у насе име држава и невладин сектор убирају огромна средства. Покрет Двери је још у припреми референдума инсистирао на обезбеђивању подршке са применом концепта хендикеп, као и кроз унапређење социјалног програма, што је од пресудног значаја за стварање праведног и одговорног друштва у коме ће особе са хендикепом и њихове породице имати достојанство и боље услове за живот. Искрено се надамо да ће и сви остали политички субјекти са којима смо у 2021. години остварили сарадњу, без обзира којој опцији припадају, препознати значајност остваривања права свих јединки у друштву и да ће приступ покрета Двери бити приступ свих политичких субјеката.

Инфослужба Двери

Видео прилог можете погледати овде:

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: