Српски Покрет Двери - Лого
Search

Обрадовић: Примените закон ОДМАХ, смањите акцизе

Одлуком да се ограничи цена дизела на 179 и бензина на 171 динар динар по литру, актуелна СНС власт је донела само још једну у низу популистичких мера која грађане и привреду не значи скоро ништа. Закон о акцизама пружа могућност да акциза буде мања за 20% и то би била једина разумна одлука у овом тренутку.

    Члан 17. Закона о акцизама јасно каже: „У случају раста цене сирове нафте на светском тржишту, који негативно утиче на макроекономску стабилност у земљи, Влада може привремено смањити износе акциза из члана 9. став 1. тач. 1), 2) и 3) овог закона утврђене у складу са овим законом за износе за које су повећане цене тих деривата нафте, с тим што то умањење не може бити веће од 20% последњих објављених износа акциза усклађених према ставу 1. овог члана“.

Само ако би се, на претходну цену горива од 185.9 динара за дизел и 171.9 за бензин, применио члан овог закона, то значи да литар дизела треба да кошта 148.72, а литар бензина 137.52 динара. У преводу, цена дизела треба да буде мања за 37.18, а цена бензина за 34.38 динара по литру. Све осим доношења такве одлуке представља само популизам власти од ког бенефите немају ни грађани Србије, а ни привреда која је пред колапсом. Ова садашња одлука Владе Србије о ограничењу цене горива тек неће утицати на бољи статус пољопривредника, којима ни смањење акцизе не би много помогло, већ они морају имати регресирано гориво, јер је оно један од основа за делатност коју обављају.

Бошко Обрадовић

Председник Двери

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: