Обрадовић: Свако ко је за увођење санкција Русији је за НАТО

„Ако имате владу у техничком мандату (…) имате један вакуум у коме можете да се бавите разним криминалним и коруптивним активностима за које нико никада неће бити одговоран јер је био неки технички мандат“, рекао је Бошко Обрадовић објашњавајући зашто још увек није формирана власт.

На питање када ће коначно бити конституисана нова власт у Србији, Обрадовић је рекао да би то могло да се пролонгира и до јесени: „Ако власт буде желела да отеже нећемо добити Владу до прве половине октобра“.

На потпитање зашто би у интересу власти било да се до те мере отеже формирање институција у држави, гост Интервјуа имао је спреман одговор: „Ако имате владу у техничком мандату која не би смела да доноси никакве одлуке и да потписује било какве споразуме или било какве тендере на пример, онда имате један вакуум у коме можете да се бавите разним криминалним и коруптивиним активностима за које нико никада неће бити одговоран јер је био „неки технички мандат“. То је један мотив, а други мотив је јер не постоји ниједна друга грана власти изузев Александра Вучића. Он је сад заиста и формално једина легитимна власт, односно биће од 31. маја када положи заклетву на други председнички мандат. Дакле, имамо владу која је у техничком мандату и имамо скупштину која је у старом сазиву. Ми практично немамо ниједну институцију изузев председника државе“, рекао је Обрадовић.

Заједничка власт или двопартијски систем?

Обрадовић је раније коментарисао и већ чувени састанак (председника Србије Александра) Вучића и (председника Странке слободе и правде, Драгана) Ђиласа као “најотворенији дил између опозиције и власти који је видео у животу“, и појаснио своје виђење: „Два политичка актера која су до тог тренутка један о другом говорили све најгоре, а у току изборног процеса који још увек није завршен, без сведока, без делегације са једне или са друге стране, без присуства медија или било какве друге јавности, воде приватне разговоре о томе шта треба даље да се дешава у Београду, иако ни један ни други ни на који начин нису овлашћени за то. Изузев као лидери две политичке странке које имају већину у скупштини Града Београда, као можда будући потенцијални партнери или уопште нека врста договора о томе што ће чинити неку будућу политичку сцену“.

„Не верујем да су они разговарали о новим изборима у Београду. Просто не можете ме уверити никада да је то била тема њиховог разговора и да је то био повод уопште за тај разговор“. Рекао је да може да нагађа да је тема разговора било „нагло отопљавање њихових односа, ничим изазвано, потпуно запрепашћујуће за комплетну јавност, заправо за повод имало припрему терена за нешто што тек треба да дође“, а још конкретније је рекао да мисли да је у питању или увођење санкција Русији, па да је Вучићу потребан партнер из опозиције који би то подржао. Да ли је то неко ново формирање владе где би се коначно остварила визија Микија Ракића да Српска напредна странка (СНС) и Демократска странка (ДС) чине заједнички власт или се макар непрестано смењују на власти као у САД две највеће политичке партије. Ја не знам, али ја вам кажем да ме нико на свету не може уверити да су се њих двојица напрасно у сред једног изборног процеса који још увек није завршен, чији се резултати не знају, нашли да разговарају о неким новим изборима у Београду, а не зна се ни ко ће чинити власт, ни да ли ће тих избора бити итд. Превише је провидно за свакога ко се елементарно бави политиком“, подвукао је Обрадовић.

Образлажући своје ставове о уласку Србије у ЕУ Бошко Обрадовић рекао је да то треба да буде референдумско питање, јер на том путу којим Србија ка ЕУ иде већ више од 20 година, он не види никакав помак: „Напротив, стално добијамо нове и нове уцене из Брисела – шта морамо да урадимо да бисмо једног дана за 100 година ушли у ЕУ“, рекао је.

Обрадовић: Колико уцена и услова је довољно?

На додатно питање да ли у тој споротсти има одговорности и Србије или искључиво Брисел кочи тај улазак, Обрадовић је имао контрапитане: „А шта то значи – нисмо довољно испунили услова и уцена? Треба да испунимо још 100 (услова) па онда би евентуално можда могли да нам се смилују? Дакле, ја не видим ту логику. Ево сада да уведемо санкције Русији, да ли је то крај? Па није. Доћи ће нешто следеће као уцена из ЕУ, што опет морамо да урадимо, иако је супротно нашим националним и државним интересима, иако то нема никакве логике, јер која је логика увести санкције Русији, једној пријатељској земљи“, упитао је Бошко Обрадовић. Нема ниједног разлога за то. „Свако ко је за увођење санкција Русији је за НАТО”, поентирао је.

Инсистирао је и да ће улазак у НАТО бити следећи услов за улазак Србије у ЕУ и додао: „У овом тренутку постоји један глобални сукоб између НАТО-а и Русије. Значи ако се ви определите да уведете санкције Русији, врло једноставно ви сте на страни НАТО-а. НАТО стоји иза свих резолуција и декларација против Русије. НАТО земље стоје иза покретања система санкција против Русије. Дакле, ви се у једном јасном глобалном сукобу опредељујете за НАТО“. Рекао је да Двери траже војну и политичку неутралност у односу на садашњи сукоб, а не да се уводе санкције једној страни у том сукобу.

„Ми треба да осудимо рат, ми треба да желимо мир, ми треба да будемо војно и политички неутрални. То није наш сукоб и ми не треба у њега да се мешамо. За мене је неприхватљив тај сукоб између два нама веома блиска словенска и православна народа. То није у њиховом интересу. Зашто они ратују између себе, за интересе НАТО пакта? Па то је потпуно бесмислено“, истакао је Обрадовић.

Навео је да када би Србија увеле санкције Русији, повољан енергетски уговор са Руском Федерацијом који ускоро истиче не би могао да буде настављен, јер бисмо тада дошли на „листу непријатељских држава“, како је објаснио. Рекао је да су и санкције које је Србија увела Белорусији изазвале економску штету по Србију, а да су такође наметнуте споља.

Билатерална сарадња, а не чланство

Обрадовић је објаснио и на који начин мисли да Србија заправо треба да се понаша према ЕУ: „Ми смо сви евроскептици у просеку. То не значи да смо против Европске уније (ЕУ). Спремни смо на билатералну сарадњу са ЕУ, али не и за чласнтво у ЕУ, барем не у овој фази о којој ЕУ види Србију без Косова и Метохије”.

Рекао је да се нова спољна политика Двери залаже за билатералну сарадњу са ЕУ. „То значи да склопиом споразуме о сарадњи са ЕУ које су у обостраном инересу. Дакле, ја сам Европљанин, ја сам за европску сарадњу, за сарадњу са ЕУ, али они нас једноставно не желе у чланству нити би ми требало да будемо део ЕУ ако не признају Србију у уставним границама са Косовом и Метохијом“.

У емисији је Бошко Обрадовић говорио и о томе зашто предлаже поновно увођење обавезног војног рока, како би он изгледао, али и о томе зашто се залаже за повратак монархије као државног уређења Србије.

*Извор: Инсајдер

Цео интервју можете погледати овде: