Српски Покрет Двери - Лого

Обрадовић: Заједничким снагама сменимо ову корумпирану власт

„Сада сам још уверенији да нам треба даље ширење Патриотског блока и уједињење свих патриота око очувања КиМ у саставу Србије и опстанка Републике Српске. Али, треба нам и што шира подршка домаћој привреди и пољопривреди, као и заштити животне средине и борби против корупције“, изјавио је председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић, у интервјуу за портал Нова.рс.

Договорили сте сарадњу са Заветницима, да ли то значи и да ћете заједно на изборе у Београду?

Није било речи о предизборној сарадњи већ смо покренули формирање ширег патриотског и државотворног блока који би представљао трећи пут на српској политичкој сцени између бивше и садашње власти. Готово је са двопартизмом, време је за нове људе и идеје у српској политици.

Ујединили сте се због противљења увођењу санкција Русији. Одакле вам то да ће Вучић то учинити, кад представници власти демантују и говоре супротно?

Вучићева власт је променила спољно-политички курс Србије увођењем санкција Белорусији и троструким гласањем против Русије у УН. То нам говори да је следећи корак на том путу испуњавања налога из Брисела увођење санкција Русији. Изражавамо своју забринутост због тога, а нећемо се бунити ако актуелна власт одбије притиске и уцене из Брисела. У супротном ћемо се итекако побунити.

Шта бисте ви урадили на Вучићевом месту?

Остао бих војно и политички неутралан. Затражио бих разумевање свих великих сила за позицију неутралности Србије, с обзиром на све што смо прошли са санкцијама и ратовима 90-их година прошлог века. Никакав нови рат нам није потребан, а посебно не сврставање на страну НАТО-а који нас је бомбардовао. 

Није ово што Вучић ради издаја Русије већ Србије и наших интереса које штити управо Русија. Не видим нити један једини разлог да радимо против Русије.

Неко ће вам на то одговорити са аргументом да је и Русија деведесетих година увела нама санкције?

Русија у том времену није могла да помогне ни себи, а камо ли Србији. Најчувенији руски дисидент и нобеловац Александар Солжењицин написао је књигу „Русија у провалији”, посвећену том периоду руске историје када је Русија била под потпуном контролом Запада, тајкуна и криминалаца. Од доласка Путина на власт Русија се вратила у историју и изнова постала велика светска сила која је небројено пута стала на страну српских националних и државних интереса.

Отворено сте критиковали састанак Вучића и Ђиласа и тврдили сте они не могу да договарају понављање изборе. Због чега бисте онда изашли на њих? Да ли вас плаши ваш резултат?

Вучић и Ђилас заједно имају већину одборника у новом сазиву скупштине града Београда и имају право да договоре сарадњу која им је у интересу. Проблем је у томе што Ђилас не може да говори у име комплетне опозиције, а Вучић нема никакве уставне надлежности да се бави локалним изборима. То је био приватни састанак чија суштина нису били резултати београдских избора, у то сам дубоко уверен, већ нешто друго што је тако нагло отоплило њихове односе. Тешко ме неко може уверити да ту нема западног посредника и да тема није било увођење санкција Русији и подршка прозападне опозиције Вучићу у испуњењу тога задатка. А нових избора се не плашимо, напротив, очекујем дупло бољи резултат Патриотског блока јер смо остали принципијелни и непоколебљиви.

После свега што се догодило у опозицији, с ким можете да срађујете уколико будете у позицији да формирате градску већину?

Већ сам рекао и поновићу: већина Београђана је гласала против досадашње Весићеве власти. Воља Београђана је да опозиција преузме да води престоницу. Спреман сам да са свима разговарам у томе правцу.

По свему судећи, Народна странка и ССП неће сарађивати. Колико то може да утиче на укупне шансе опозије да смени ову власт?

Нико самостално неће сменити садашњу власт, тако да је најшира сарадња неопходна.

С ким од њих сте ви ближи и с ким бисте могли да сарађујете?

Нема сумње да нам је Народна странка идеолошки много ближа од ССП-а, са којим бисмо се могли сложити само око одређених економских идеја које су нам фону економског патриотизма за који се залажемо већ деценију. Народну странку видим у будућем, још ширем Патриотском блоку у који су добро дошли.

Чини се да се више него икад говори о правој и лажној опозицији, одборницима који су у Београду на страни власти и који би, у случају формирања градске управе, подржали СНС. Како ви тумачите то што те оптужбе најчешће стижу на рачун ваших коалиционих партнера из ПОКС-а?

Свако од нас ће ускоро имати прилику да се покаже на којој је страни. Сећате се колико сам трпео критика и напада због дијалога са влашћу у вези са КиМ, Републиком Српском и унапређењем изборних услова? Увек сам био спреман да разговорам о темама које су од општег интереса и никада се ни јавно ни тајно нисам сретао са Вучићем из било којих других разлога, а посебно не личних и страначких. Сада видимо да постоје и неки други аранжмани док су се Двери доказале као најчвршћа опозиција актуелној власти. Не тражим извињење за све клевете, али тражим поштовање и подршку да заједничким снагама сменимо ову бахату и корумпирану власт на свим нивоима.

Позвали сте на уједињење свих десно оријентисаних странака, јесте ли добили одговор од људи из коалиције “НАДА”?

Био сам за то пре избора, иницирао сам формирање Патриотског блока са више од 10 патриотских организација, подржао сам идеју проф. др Милоша Ковића да се направи још шира патриотска изборна листа, био сам спреман да се одрекнем председничке кандидатуре у корист заједничког нестраначког председничког кандидата патриотске опозиције… Сада сам још уверенији да нам треба даље ширење Патриотског блока и уједињење свих патриота око очувања КиМ у саставу Србије и опстанка Републике Српске. Али, треба нам и што шира подршка домаћој привреди и пољопривреди, као и заштити животне средине и борби против корупције. Спреман сам и лично да наставим разговоре у том правцу, а Председништво Двери је већ јавно упутило позив свим парламентарним и ванпарламентарним патриотским странкама и удружењима у томе смеру.

Све чешће чујемо најаве да ће Здравко Понош основати странку, а и у том контексту се помиње и Саво Манојловић. Имате ли страх да би они могли да вам узму гласове и видите ли их као конкуренцију?

Конкуренција је права ствар ако сте аутентични и имате шта да понудите. Конкуренције се плаше само они који су навикли да држе монопол, као што је случај са бившом и садашњом влашћу. Ово је слободна земља и свако има право да се бави политиком. Не видим шта би ново имао да понуди генерал Понош, док је Саво Манојловић показао једну нову енергију и стил друштвене борбе који тек треба да се покаже у политици. Али, није време за даље уситњавање опозиције већ – управо супротно – за укрупњавање и уједињавање. То је пут Патриотског блока од кога нећемо одустати.

*Извор: nova.rs

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: