Српски Покрет Двери - Лого
Search

Обрадовић: Зауставићемо пљачку грађана Србије од стране банака

На данашњој конференцији за новинаре у Београду, а на тему пљачке грађана од стране банака, говорили су Бошко Обрадовић – председник Српског покрета Двери, Сања Вујановић – корисник банкарског кредита и Владимир Матић – адвокат.

Бошко Обрадовић: Процењује се да је преко 300.000 породица, односно око милион грађана Србије тренутно у борби са банкарским лобијем, који чине странци и Влада Србије, да би сачували кров над главом. До притиска банкарског лобија на судски систем и Владу Србије грађани су добијали поврат незаконито наплаћених средстава. Када су банке схватиле да имају 475 000 појединачних тужби грађана против њих, кренуле су да лобирају по Србији и сада је, од стране Врховног касационог суда, уведена другачија судска пракса где грађани масовно губе спорове и дужни су да плаћају стотине хиљада динара судских трошкова. Власт се напросто определила да стане на страну страних интереса и банкарског лобија, а против грађана. Са друге стране, свакодневно гледамо немиле сцене паравојске извршитеља који избацују породице на улице, а затим продају имовину грађана у бесцење. Процењује се да је око 120 000 некретнина у поступку или пред поступком извршења. У овај криминални посао уплетене су банке, извршитељи, па и држава која специјалним јединицама МУП помаже да се старци, жене и деца избаце на улицу, из имовине коју су стицали тешким радом.

Један од наших првих потеза биће измена оваквих накарадних закона и у том смислу донећемо Закон о заштити презадужених породица, тако да ће једини животни простор грађана морати да буде изузет од извршења. Наш став је да се мора заштитити право на дом и да се некретнина која је дом не може продати зарад намирења дугова и то ће нам бити приоритет.

Сања Вујановић: Банке у Србији су се постављале се позиције моћи и ми као клијенти никада нисмо имали могућност да било о чему преговарамо са банкама у погледу садржаја уговорних одредби или обавеза. Када би дошли у банку увек смо стављени пред свршен чин да уговор потпишемо на њиховом обрасцу, без било какве могућности измене. Насупрот томе, банке су радиле шта су хтеле, између осталог и једнострано мењале камату, али и наплаћивале фантомске услуге, попут пенала за кашњење отплате кредита у износу од 0,1-0,2% дневно уместо затезне камате, као и трошкове обраде кредита и Националне корпорације за осигурање стамбених кредита.

Владимир Матић: Правна сигурност је угрожена допуном става Врховног касационог суда којим је утврђено право банака да наплаћују накнаде за обраду кредита, а да претходно немају обавезу одређивања структуре накнаде. Услед овог става дошло је до поремећаја у раду судова и данас имамо неуједначену судску праксу, коју је створио управо највиши суд у држави, а који има задатак да уједначује судску праксу. На жалост, основано се може закључити да је позадина допуне става, настојање банака да се зауставе масовни спорови који су покренути од стране грађана ради враћања неосновано неплаћеног износа на име обраде кредита.

Инфослужба Двери

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: