Српски Покрет Двери - Лого

Обрадовић: Жене да се поносе привилегијама, а не да се боре за основна људска права

На данашњој конференцији за медије, на тему стања у српским породилиштима, говорили су проф. др Тамара Миленковић Керковић – потпредседник Српског покрета ДВЕРИ и Бошко Обрадовић – председник Српског покрета ДВЕРИ.

Тамара Миленковић Керковић: Стање у српским породилиштима је једнако алармантно као и демографска катастрофа која прети да ћемо за 200 година као народ изумрети. Сведоци смо страшног стања које се односи како на физичке услове, смештај, исхрану, бригу тако и на негу трудница и породиља. Сведочења жена су потресна и дају слику о комплетном стању у друштву, од акушерског насиља до неадекватне исхране, до смртности беба и немара. То је сигурно један од разлога, као што и мајке сведоче, због којих се све ређе одлучују за рађање другог или трећег детета. Апсурд овог друштва су улагања у јелке, јарболе, аутопутеве, док породиље имају нехумане услове. Чему путеви ако неће бити деце да те путеве користе. Стога снажно подржавамо и придружујемо се свим правним и осталим ресурсима иницијатива жена које јавно износе своја искуства и формирају тимове за правну заштиту укључујући и заштиту од крађе беба. Још један огроман проблем је урушен систем здравства и мрежа приватних лабораторија, гинеколошких клиника и породилишта које су легализовала корупцију. Србија заиста нема прече улагање него у здравље свог становништва, а посебно трудница, мајки и деце.

 

Бошко Обрадовић: Желео сам да први дан своје председничке кампање посветим овом проблему и да упутим поруку јавности – свака жена у Србији биће третирана као краљица, а посебно породиље и мајке. Своје прве дане мандата посветићу кадровским и инвестиционим променама у циљу обнове постојећих и изградње нових савремених породилишта све док се не постигне најбоље могуће стање здравствене заштите које ће омогућити женама да слободно, у најбољим условима, са огромном подршком државе одлучују о родитељству. Уверен сам да би такав однос државе помогао женама да се лакше и чешће одлучују за родитељство. За овај циљ имамо спреман пакет пронаталитетних мера од помоћи за раније осамостаљивање младих људи, преко помоћи за решавање стамбеног питања до прогресивног смањења пореза за свако рођено дете. У реформи здравства, наравно, имамо широк обухват и план проактивне превентивне здравствене заштите жена у циљу умањења масовних незаразних кардио васкуларних и онколошких болести које су попримиле епидемиолошке размере.

    Исправићемо и огромну неправду нанету предузетницама да равноправно могу да заснивају или шире породицу. У Србији има скоро 100 хиљада жена предузетница и оне морају законски бити изједначене са свим другим запосленим женама у овом погледу, нарочито кроз:

• пуне накнаде за трудничко и породиљско одсуство;
• уплаћивање доприноса и стажа за време породиљског одсуства;
• право да њихови мужеви користе одсуство;
• право на дуже одсуство за треће дете.

Ове мере ће подстаћи предузетништво код жена, чиме ће се унапредити и домаћа привреда и положај жена и породица у Србији, али и помоћи наталитет. У складу са нашом породичном политиком, омогућићемо свим женама у Србији да се диче привилегијама, а не да се боре за базична људска права.

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: