Српски Покрет Двери - Лого
Search

Одржан округли сто – ЗДРАВЉЕ И СЛОБОДА: Шта је Влада потписала са СЗО и шта нас чека?

У Београду је одржан изузетно значајан округли сто под називом „ЗДРАВЉЕ И СЛОБОДА – Шта је Влада потписала са СЗО и шта нас чека?“, а разлог његовог одржавања је тајни споразум који је са Светском здравственом организацијом потписао министар у техничком мандату Златибор Лончар.

    На оовом панелу су говорили: Бошко Обрадовић – председник Српског покрета Двери, проф. др Бранимир Несторовић – Витезови реда змаја, проф. др Алек Рачић – Покрет српске саборности, примаријус др Милан Рогановић – председник Савета Двери за биоетику, др Борислав Антонијевић – Лекари и родитељи за науку и етику, др Ленка Тенжерa – Лекари и родитељи за науку и етику и адв. Иво Струјић – Право на избор.

 

Бошко Обрадовић: Српска политичка и медијска јавност потпуно је прећутала да је министар здравља у техничком мандату Златибор Лончар само дан после избора у Србији, 4. априла, потписао нови споразум са Светском здравственом организацијом, мимо очију јавности и без сагласности чак и Владе Србије, а камо ли Народне скупштине. Али, то није само наш национални проблем већ нешто што у још опаснијем виду чека све народе света ако дође до најављених измена „Међународног здравственог правилника“ на скупштини СЗО следеће недеље у Швајцарској. Предложеним амандманима се генералном директору СЗО дају додатна овлашћења која раније није имао, док нека важна права држава која је гарантовао овај Правилник убудуће не важе. Очито је да је свим сувереним нацијама потребан покрет за одбрану здравља и слободе и ми смо га у Србији већ формирали настајањем Патриотског блока на прошлим изборима.

Проф. др Бранимир Несторовић: СЗО је већ дуго експонент великих фармацеутских фирми на Западу. Вратио бих се на епидемију свињског грипа када је све почело. Ово што се данас дешава је у ствари други чин тога, то је била генерална проба. Почетак је био када је СЗО изменила дефиницију пандемије. СЗО ће добити могућност да спроводи мере у случају аерозагађења, то је следећа климатска агенда која се прави. Количина штете која је начињена Србији је невиђена. Имали смо лекове који се дају на руке панцијентима, који нису регистровани у Србији. Како је могуће да се лекови који нису регистровани ни у САД дају панцијентима без рецепта са усменим објашњењем? Ми треба да прекинемо комуникацију са свим тим организацијама, они не мисле нама добро. Испоставља се, нажалост, да нам ни наше Министарство не жели добро.

Проф. др Алек Рачић: Лек хлорокин је почео да се производи у Галеници. Резултате лечења тим медицинским средством објавио је чувени професор из Марсеља. Тај лек је, у комбинацији са антибиотиком Азитромицином, за тадашњи сој корона вируса био делотворан. Уз велику медијску помпу, сликали су се и председник и премијерка, где је низ рафове ишао хлорокин исписан ћирилицом, а направљено је пола милиона таблета. Преко ноћи долази до телефонског позива на који председник наше државе реагује тако што укида производњу хлорокина. Не знам како може председник државе у једној озбиљној земљи да укине производњу у било којој фармацеутској кући, али видите да може.

Адв. Иво Струјић: Србија мора да задржи барем минимум суверености како би могла да одлучује о суштинским питањима за своје грађане. Вакцинална агенда је посебно пооштрена од 2016. године Законом о заштити становништва од заразних болести и тада је почео јачи прогон родитеља. Тим законом је прописано да дете не може да буде део никаквог колектива уколико није вакцинисано. Закон који је највише на удару претходних године је Закон о правима пацијената. Нико не говори да се права пацијената која су прописана тим законом не поштују.

Др Ленка Тенжера: Удружење „Лекари и родитељи за науку и етику“ је неколико пута тражило од Министарства овај документ о коме причамо. Они су послали два документа. Желим јавно да поставим питање Министарству здравља: Како је могуће да се иста особа, која се потписала на оба документа, потписала потпуно различито? У једном од докумената постоји једна врло занимљива реченица: „Србија снажно подржава све планове и програме укључујући одабране водеће иницијативе, Коалицију за ментално здравље, Европску агенду имунизације 2030, дигитално здравље и у загради стоји „што је велики приоритет за председницу Владе“. Није приоритет за Министарство, није приоритет за Владу, за државу Србију, него је приоритет за једну особу.

Прим. др Милан Рогановић: Ми прво морамо да схватимо да је ово један прст у око свима нама. Дан после избора, у апсолутној тајности, министар здравља који је техничко лице у том тренутку, потписује међународни споразум. Тајност здравственог стања пацијената нарушава се овим споразумом. Све нове информационе технологије показаће као на длану здравствено стање сваког појединца. Поред нарушавања приватности, подаци могу бити злоупотребљени за стицање неке користи, за разне уцене… То се на више места кроз овај Споразум наговештава. Каже се да је приоритет дигитално здравље. Да ли су то медицински термини? Шта значи дигитално здравље?

Др Борислав Антонијевић: Пре месец дана тражимо, потпуно демократским и регуларним путем, документа на која као грађани Србије имамо право. Једини наш циљ је био да дођемо до тог документа и да га представимо грађанима. Овом Споразуму је претходило оно што је потписано у децембру 2021. године и то је наш следећи захтев Министарству здравља – да нам се достави и тај споразум.

Инфослужба Двери

Цео округли сто на тему „ЗДРАВЉЕ И СЛОБОДА – Шта је Влада потписала са СЗО и шта нас чека?“ можете погледати овде:

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: