Српски Покрет Двери - Лого
Search

Омладина Двери: Системски решавати проблеме везане за ментално здравље младих

Очување менталног здравља једнако је важно као и очување физичког здравља. Ово се посебно односи на младе људе јер они представљају главну биолошку и репродуктивну снагу у свакој земљи. У Србији, протеклих година (а можемо рећи и деценија), евидентни су многобројни проблеми који се тичу менталног здравља младих. 

   Савремени начин живота испуњен свакодневним притиском и стресом, доминантни наратив чију осовину чине индивидуализам и материјализам, потпуна ријалитизација друштва и релативизација насиља као и последице скорашње пандемије коронавируса, само су неки од разлога.

На основу истраживања под називом „Здравље младих: Положај и потребе младих у Републици Србији“ коју је спровела Кровна организација младих Србије, више од две трећине испитаника/ца сматра да има анксиозност, више од половине процењује да има симптоме умерене или тешке депресије, док је више од трећине навело да су им биле потребне услуге психолога током последњих шест месеци. Такође, свесни смо да много младих као алтернативу овом озбиљном проблему проналази у одређеним облицима зависности (наркоманија, алкохолизам, коцка, видео игрице итд…), а неретко можемо читати и о суицидима младих у рубрикама црне хронике.

Стога је неопходно системски приступити решавању ове друштвене нуспојаве, а то пре свега значи једну свеобухватну и дугорочну кампању, односно координисане активности Министарства здравља, Министарства за омладину, стручне јавности, Српске православне цркве и других верских заједница, као и свих организација у чијем фокусу рада су млади. Услуге за ментално здравље морају бити добро повезане са другим системима како би правовремено пружиле одговор и како би се спречило да неки мањи проблеми са менталним здрављем постану већи. Такође, неопходно је повећати број центара за ментално здравље и мрежу активности за превенцију.

Здравље је ресурс, а не трошак. Само физички и ментално здрави млади људи могу донети праве промене.

Савет омладине Двери 

*Извор фотографије: pixabay 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: