Српски Покрет Двери - Лого
Search

Омладина Двери: Сваки град и општина у Србији морају имати канцеларију за младе

У последњих неколико недеља, сведоци смо да актуелна власт поново прибегава новим-старим популистичким потезима када су у питању млади. Из тзв. helicopter money, биће избачено по пет хиљада динара на које ће имати право сва лица старости од 16 до 30 година. Паралелно са тим, ресор за младе је у оквиру нове Владе Србије спојен са туризмом, што заправо показује сав бесмисао и неодговорност оних који већ десет година доносе одлуке.

На основу истраживања Кровне организације младих Србије и Групе за анализу и креирање јавних политика 2021 године, дошли смо до сазнања о катастрофалној ситуацији у којој се налази локална омладинска политика у Србији. Наиме, у нашој земљи чак у 52 општине не постоји канцеларија за младе, а 65 нема ни савет за младе. Поставља се логично питање: како очекивати да млад човек остане у свом родном месту, ако уз све проблеме које има, не постоји ни институционални оквир који му по закону припада и коме може да се обрати? Стиче се утисак да бројне локалне шерифе актуелне власти не интересују канцеларије за младе јер младих у њиховим местима и нема или их је све мање, а виде их као потенцијалну конкуренцију за своје место и власт за коју се грчевито држе упркос пустоши коју су за собом оставили.

Међутим, без обзира на сву демагогију и лицемерје, чињеница је јасна – ниједна земља, па ни Србија, нема будућност без младих. Имајући у виду и даље незваничне резултате пописа из текуће године, јасно је да је ситуација алармантна и да је по хитном поступку неопходно усвојити државну и националну стратегију за 21. век у којој би останак младих у Србији и стварање услова за повратак оних из расејања били апсолутни приоритети.

Ако желимо да млади остану у руралним срединама и пасивним крајевима, морамо формирати канцеларије за младе и савете за младе у свим местима где сада не постоје. То је уз, боље образовање и стварање нових радних места, предуслов за активно учешће младих у друштвено-политичким збивањима и доношењу одлука које су у њиховом интересу.

Подсећамо оне који не знају, чему све служи канцеларија за младе:

  • планирање, спровођење и праћење развоја омладинске политике на локалном нивоу;
  • иницирање и праћење спровођења локалног акционог плана за младе;
  • успостављање сарадње са свим релевантним партнерима, њихово умрежавање, комуникација и међусобна координација;
  • информисање младих;
    подстицање активизма младих и пружање подршке иницијативама младих;
  • волонтерски и други сервиси за младе;
  • редовно праћење потреба младих и анализа трендова.

 

Чувени Душко Радовић, једном приликом је рекао: „На младима свет остаје, чим старији донесу такву одлуку.“ Задатак нас младих у Србији је да у пракси убрзамо доношење те одлуке.

НАПОМЕНА: На фотографији бр. 2 су црвеном бојом означени градови у којима не постоје Канцеларија за млада, а плавом бојом градови који формално имају Канцеларију за младе, али оне не раде.

Савет омладине Двери

*Извор фотографије 1: pixabay
*Извор фотографије 2: yandex.com

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: