Српски Покрет Двери - Лого

Патриотски блок: Подршка захтевима пијачних продаваца

Патриотски блок подржава Удружење пијачних продаваца и њихову одлуку да данас, 14.03.2022. године, протестом испред Министарства финансија у Београду, искажу противљење увођењу фискалних каса на пијацама.

    Пијаце су једно од првих места где је настала организована трговина и место где је трговање слободно, а цена зависи од понуде и тражње и може се мењати више пута у току дана. То је основни принцип слободне трговине на пијацама.

Данас, вековима развијана трговина попримила је многе модерне перформансе и облике, али пијаца је остала пијаца. Тако треба и да буде. Наравно да позиције, урбанистичко и саобраћајно решење пијачног простора треба да буде у кораку са модерним временом и трендовима, али пијачно трговање мора остати у изворном облику који подразумева преговарање око цене, тзв. ценкање.

Међутим, наша државна администрација нема слуха и правном регулативом упорно настоји да обрише изворни облик трговања. Тако да и увођење фискалних каса, чија је основна функција евидентирање оствареног промета, онемогућава слободно трговање. Подржавамо сузбијање „сиве економије“, али у систему ПДВ-а мало ко је ван токова промета и плаћања ПДВ-а. Тако и пијачни продавци, који плаћањем дажбина јавним предузећима која управљају пијацама, не заслужују епитет „сиве економије“. Практично, увођење фискалних каса ће пореметити пијачно трговање, јер ће га ограничити.

Технички, пијаце су отворени простори где радно време зависи од временских услова, а фискалне касе захтевају прецизно дефинисање и поштовање радног времена. Такође, многи фискални уређаји непоуздано раде или не могу да раде у екстремним температурним условима (-15 или +40 степени).

Постоје и многи други проблеми које ће пијачни продавци данас на протесту да наброје. Наставиће да их истичу и у наредном периоду све док им оправдани захтеви не буду испуњени. Ми из ПАТРИОТСКОГ БЛОКА потпуно разумемо све ове проблеме и пружамо пуну подршку пијачним продавцима.

ПАТРИОТСКИ БЛОК (изборна листа број 11)
Српски покрет ДВЕРИ
ПОКС
Усправна Србија
Нова снага Србије
Пиротска нова снага
Глас народа
Лекари и родитељи за науку и етику
Право на избор
Не дамо ђедовину

*Фото: Новости-архива

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: