Српски Покрет Двери - Лого
Search

Писмо верујућим и црквеним људима у Чачку о Васкрсу 2024.

Драга браћо и сестре,

Христос васкрсе, радост донесе! 

      Обраћамо вам се као верујућим и црквеним људима које знамо са богослужења у нашим чачанским црквама и манастирима. Верујемо и знамо да део вас уопште не интересује политика, а део вас је сумњичав у све оне који се баве политиком, и то с правом с обзиром на све што нам се дешавало у последњих неколико деценија под разним врстама себичних и неодговорних властодржаца.

Међутим, за вас имамо једно питање за размишљање у овим Васкршњим данима. Зашто би политика била простор у коме нема хришћана? И како ће и даље изгледати политика у Србији и нашем граду Чачку ако у њој нема хришћанског погледа на свет? Можда ми не желимо да се бавимо политиком из различитих разлога, али се политика свакако бави нама и условима у којима сви живимо. Зато је веома важно да у политици буде и верујућих и црквених људи како би се политика осолила православним и светосавским начином живота и размишљања.

У званичном документу Руске Православне Цркве „Основе социјалне концепције” јасно пише: „Мирјани могу и позвани су да, испуњавајући своје грађанске дужности, учествују у процесима који су везани за избор власти на свим нивоима, као и да учествују у свим, морално оправданим подухватима државе. Историја Православне цркве сачувала је мноштво примера најактивнијег учествовања мирјана у управљању државом, у делатности политичких и других грађанских организација. (…) Учествујући у управљању државом и у политичким процесима, православни хришћанин је позван да своју делатност заснује на нормама еванђелског морала, на јединству праведности и милосрђа (в. Пс. 84; 11), на бризи о духовном и материјалном добру људи, на љубави према отаџбини и на тежњи да се околни свет преобрази сагласно речи Христовој“.

Људе из Двери добро познајете из Цркве. Дверјани већ 18 година организују Летње духовне вечери у Чачку на којима су најугледније личности наше црквене и интелектуалне елите одржале предавања на најбитније друштвене теме. Дверјани су се бунили и протестовали против полицијског часа у време корона диктатуре, тражећи да нам не затварају цркве, а затварала их је ова власт, чак и за Васкрс. Тражили смо право на слободно причешћивање као основу слободе вероисповести, као што смо се борили и за здравствену безбедност. Сигурно се сећате Породичних шетњи у организацији Двери и наше борбе против организације противпородичних парада у Чачку и Београду. Познати су вам и наступи борбених и бескомпромисних народних посланика Двери у Народној скупштини и наших одборника у скупштини града Чачка: не само да су дверјани говорили „Помаже Бог“ и вратили шајкачу у јавни простор, него су свуда и на сваком месту устајали у одбрану породичних и традиционалних вредности, никада не варајући своје гласаче и не улазећи у труле компромисе са влашћу која изневерава Српство и Светосавље.

Историјска срамота би била да у 21. веку Срби, и међу њима Чачани, немају једну хришћанску политичку заједницу која ће говорити у име наших најузвишенијих духовних и моралних принципа и штитити интересе верника, родољуба и породичних људи у Чачку. Ако на изборима 2. јуна 2024. дате глас Српском покрету Двери, ви ћете омогућити даљу борбу за насушне вредности светосавског Српства, а ми смо спремни да и даље бранимо угрожене духовне и националне вредности као ваши представници у чачанском парламенту, са циљем да служимо Богу на славу, Цркви и Отаџбини на корист, а свима вама на помоћ.

Зато вас братски још једном позивамо да на наступајућим локалним изборима 2. јуна ове године, ако смо то заслужили, подржите изборну листу под редним бројем 3: ПРИМАРИЈУС ДР МИЛАН РОГАНОВИЋ – СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ – „БОШКО ОБРАДОВИЋ – Радмила Живковић – Драган Ћендић – Биљана Рубаковић”.

Хвала унапред свима који верују у Бога и Српство упркос свим искушењима која су нас задесила и који ће, препознавши Двери по тој вери, подржати оно што нас чини потомцима достојним предака. Сматрамо да је и политика простор хришћанског сведочења и да не треба напуштати политичку и друштвену борбу већ управо супротно – у њу ући како би се заштитила хришћанска прошлост и будућност овога града, свих нас и наших породица.

У граду Чачку, о Васкрсу 2024.

Др Владимир Димитријевић, нестраначки члан Политичког савета Двери

Примаријус др Милан Рогановић, председник Двери Чачак

Бошко Обрадовић, мастер политиколог, бивши народни посланик 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: