Српски Покрет Двери - Лого
Search

Предлог Двери за излазак из кризе

На конференцији за медије поводом насиља над Србима на КиМ, јавности су се обратили чланови Председништва Двери Драган Добрашиновић и др Андреј Митић. Том приликом, они су дали и предлоге за разрешење актуелне политичке кризе у Србији.

Драган Добрашиновић: Неопходно је да Србија прође кроз један период стабилизације и да се као друштво, држава и појединци консолидујемо, то је суштина идеје прелазне владе. Идеја прелазне владе подразумева да свака парламентарна групација преузме одговорност, али би се сви договарали. Концепт прелазне владе, подразумевао би и да она има орочени мандат на шест месеци или годину дана, до реализације слободних избора, чиме би се бавио експертски тим. Тај концепт обухвата и идеју о статусу „кво“ у спољној политици, као и замрзавање преговора о Косову. Нама је као друштву потребан један систем мера за сузбијање насиља, пре свега у медијској сфери.

Имамо део владе за коју никада нисмо чули и другу половину за коју боље да никада нисмо чули. Поставља се питање кога то Вучић брани од прелазне владе, која је само један добронамеран предлог за превазилажење кризног периода у земљи.

Др Андреј Митић: Србија се од Бриселског споразума налази у уставној кризи која је прихватањем француско-немачког споразума постала акутна. Та криза се пројављује на свим друштвеним нивоима. Бриселско-охридски споразум је директан разлог зашто тренутно имамо кризу на Косову и Метохији и морамо наћи начин да зауставимо његове последице. Као што знамо, више од 85% грађана Србије је против независности Косова, дакле сви Срби сем једног. Такође, имамо легитимациону кризу која тражи своје разрешење.

Парадоксално је да имамо више од 100.000 људи на улицама, а да нема захтева за изборима. Све води ка томе да фер и поштени избори морају бити разрешење. Дијалог и прелазна влада или било које техничко решење које може да доведе до фер и поштених избора јесте оно што је потребно српском друштву. Али фер и поштено би било да сви политички субјекти изразе свој јасан став према КиМ и да онда народ одлучи коме ће дати поверење на изборима.

Инфослужба Двери 

*Извор фотографија: Прес центар УНС 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: