Српски Покрет Двери - Лого

Предлог Двери за излазак из кризе

На конференцији за медије поводом насиља над Србима на КиМ, јавности су се обратили чланови Председништва Двери Драган Добрашиновић и др Андреј Митић. Том приликом, они су дали и предлоге за разрешење актуелне политичке кризе у Србији.

Драган Добрашиновић: Неопходно је да Србија прође кроз један период стабилизације и да се као друштво, држава и појединци консолидујемо, то је суштина идеје прелазне владе. Идеја прелазне владе подразумева да свака парламентарна групација преузме одговорност, али би се сви договарали. Концепт прелазне владе, подразумевао би и да она има орочени мандат на шест месеци или годину дана, до реализације слободних избора, чиме би се бавио експертски тим. Тај концепт обухвата и идеју о статусу „кво“ у спољној политици, као и замрзавање преговора о Косову. Нама је као друштву потребан један систем мера за сузбијање насиља, пре свега у медијској сфери.

Имамо део владе за коју никада нисмо чули и другу половину за коју боље да никада нисмо чули. Поставља се питање кога то Вучић брани од прелазне владе, која је само један добронамеран предлог за превазилажење кризног периода у земљи.

Др Андреј Митић: Србија се од Бриселског споразума налази у уставној кризи која је прихватањем француско-немачког споразума постала акутна. Та криза се пројављује на свим друштвеним нивоима. Бриселско-охридски споразум је директан разлог зашто тренутно имамо кризу на Косову и Метохији и морамо наћи начин да зауставимо његове последице. Као што знамо, више од 85% грађана Србије је против независности Косова, дакле сви Срби сем једног. Такође, имамо легитимациону кризу која тражи своје разрешење.

Парадоксално је да имамо више од 100.000 људи на улицама, а да нема захтева за изборима. Све води ка томе да фер и поштени избори морају бити разрешење. Дијалог и прелазна влада или било које техничко решење које може да доведе до фер и поштених избора јесте оно што је потребно српском друштву. Али фер и поштено би било да сви политички субјекти изразе свој јасан став према КиМ и да онда народ одлучи коме ће дати поверење на изборима.

Инфослужба Двери 

*Извор фотографија: Прес центар УНС 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: