Српски Покрет Двери - Лого

Представљена нова књига Бошка Обрадовића „Промена изборног система Србије“

У организацији „Форума за националну демократију“, у четвртак 30. марта, у Аеро клубу у Београду, организована је промоција књиге Бошка Обрадовића „Промена изборног система Србије“.

    Књига представља публиковану верзију мастер рада који је Бошко Обрадовић са успехом одбранио на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. Спајајући своју политичку праксу са академским и теоријским доприносом, Обрадовић сериозно и одговорно приступа разрешењу једног од најосетљивијих проблема нашег политичког система-промени изборног система. О самом научном доприносу Бошка Обрадовића, на трибини су говорили уважени професор ФПН, проф. др Милан Јовановић, затим рецензент књиге доц. др Душан Вучићевић, као и издавач и уредник издања, председавајући „Форума за националну демократију“, др Андреј Митић. О самој књизи је говорио и аутор Бошко Обрадовић.

 

Милан Јовановић: Разлог зашто би требало да прочитате књигу господина Бошка Обрадовића јесте њен садржај. Она је насловљена као Промена изборног система Србије, то је његов мастер рад, ово је један добар, систематичан, вансеријски урађен мастер рад. Њен садржај је постављен на такав начин да ви који се бавите изборима на један приступачан начин можете да уђете у ову материју. Видећете шта не ваља у нашем изборном систему, шта му се приговара, као и читав каталог идеја како и шта би требало мењати и због чега. Следећи разлог је сам аутор. Аутор Обрадовић је политичар, лидер странке, активан је на политичкој сцени. Када смо разговарали, моје питање је било због чега он жели да троши време на ову ствар, одговор је био да жели да унапреди своја знања, да сматра да му треба за активно бављење политиком, што је код нас и даље редак случај. Било би добро да имамо већи број политичара који стичу знања на овакав начин, тада бисмо имали лакше и боље разумевања између политичара и академске заједнице.

Душан Вучићевић: Последњи покушај реформе изборног система био је пре десет, дванаест година. Не можете променом изборног система решити све проблеме који постоје у функционисању политичких институција у Србији и политичког система у целини. Овај наш модел са затвореном изборном листом и једном изборном јединицом је прилично необичан, врло се ретко користи, екстреман је и неефикасан. Има бројне недостатке које аутор Бошко Обрадовић прилично детаљно описује и за које сви из академске стручне заједнице тврдимо да их треба отклонити али нам недостаје неко ко би ту причу, осим нас, заступао у јавности.

 

Бошко Обрадовић: Двадесет година имамо један изборни систем, са читавом Србијом као једном изборном јединицом, што значи да свих 250 народних посланика представља читаву Србију, а не свој крај одакле долазе. Јасно је да је то основна мана овог система. У сваком од скупштинских сазива, најмање 70, а некад и до 90 општина уопште нема народног посланика из своје средине. Сматрам да политичар треба да се усавршава као и сваки други човек у својој бранши. То је парадокс српске политике. Једино политичари не морају бити образовани у политици, политичким наукама, у струци којом се заправо бави.

Инфослужба Двери

Извор: Форум за националну демократију

 

Видео прилог са промоције можете погледати овде:

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: