Српски Покрет Двери - Лого
Search

Препорука Влади Републике Србије о помоћи родитељима деце школског узраста

РЕПУБЛИКА СРБИЈА
НАРОДНА СКУПШТИНА
Посланичка група СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ – ПАТРИОТСКИ БЛОК
06. јул 2023. године
Београд 

ПРЕДСЕДНИКУ
НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

На основу члана 107. став 1. Устава Републике Србије, члана 40. став 1. тачка 1) Закона о Народној скупштини („Сл. гласник РС”, 9/2010) и чланова 150. ст. 1, 190. ст. 1 Пословника Народне скупштине, подносимо ПРЕПОРУКУ ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ О ПОМОЋИ РОДИТЕЉИМА ДЕЦЕ ШКОЛСКОГ УЗРАСТА, с предлогом да се узме у претрес.

 

Народни посланици:

Бошко Обрадовић

Проф. др Тамара Миленковић Керковић

Милован Јаковљевић

Мр Иван Костић

Радмила Васић

Борко Пушкић

ПРЕДЛОГ

Народна скупштина Републике Србије на седници одржаној ……………. 2023. године, доноси 

ПРЕПОРУКУ ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ О ПОМОЋИ РОДИТЕЉИМА ДЕЦЕ ШКОЛСКОГ УЗРАСТА

Народна скупштина сматра да је економска ситуација у држави изузетно тешка и да је потребно да Влада Републике Србије предузме одговарајуће мере да би се материјални положај становништва поправио.

Народна скупштина сматра да је једна од најефикаснијих мера помоћи најширим слојевима становништва обезбеђивање бесплатних уџбеника за све ученике основних и средњих школа.

Народна скупштина позива Владу Републике Србије да припреми ребаланс буџета, односно да изврши прерасподелу новца у оквиру буџета. Постоји простор да се новац одређен за друге намене преусмери на помоћ становништву у виду обезбеђивања бесплатних уџбеника.

Народна скупштина позива Владу Републике Србије да 1. септембра 2023. године издвоји по 20.000 динара новчане помоћи за свако дете школског узраста.

Народна скупштина позива Владу Републике Србије да препоручи јединицама локалне самоуправе да своја буџетска средства преусмере на помоћ родитељима деце школског узраста.

Ову препоруку објавити у Службеном гласнику Републике Србије.

ПРЕДСЕДНИК

НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

___________________________

У Београду, ________ 2023. године

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

I УСТАВНИ ОСНОВ ЗА ДОНОШЕЊЕ ПРЕПОРУКЕ

Уставни основ за доношење ове препоруке садржан је у члану 99. став 1. тачка 7. и став 3. Устава Републике Србије, којим је прописано да Народна скупштина Републике Србије доноси законе и друге опште акте из надлежности Републике Србије и да врши и друге послове одређене Уставом и законом, као и у члану 8. став 1. Закона о Народној скупштини (Сл. гласник РС, број 9/10), којим је прописано да Народна скупштина доноси и препоруку.

II РАЗЛОЗИ ЗА ДОНОШЕЊЕ ПРЕПОРУКЕ

У времену велике инфлације, огромних поскупљења основних животних намирница, банкарског скока висине кредитних рата и повећања цена станарина, позивамо Владу да помогне свим родитељима у држави тако што ће издвојити средства из буџета за куповину уџбеника за све ученике основних и средњих школа.

Град Београд је омогућио бесплатне уџбенике за све ђаке од 1. септембра 2023. године. Сматрамо да то не може бити привилегија само за децу и родитеље из престонице. Бесплатни уџбеници од 1. септембра ове године треба да постану стварност у целој држави, а не само у Београду и у још неколико градова. Влада Републике Србије треба да преусмери одређена срества из буџета за ову намену.

Оно што су добила деца у Београду, што сматрамо исправним, морају добити и сва друга деца ван Београда.

Уз ову меру, сматрамо да Влада Републике Србије 1. септембра ове године треба да издвоји по 20.000 динара новчане помоћи за свако дете школског узраста.

III ПРОЦЕНА ФИНАНСИЈСКИХ СРЕДСТАВА ПОТРЕБНИХ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ПРЕПОРУКЕ

За спровођење ове препоруке обезбедиће се средства из буџета Републике Србије.

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: