Српски Покрет Двери - Лого
Search

Приговор РИК-у 2

П Р И Г О В О Р
ПОДНОСИОЦА ИЗБОРНЕ ЛИСТЕ КАНДИДАТА
ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ

На основу Закона о избору народних посланика („Службени гласник РС”, број 14/22), подносим приговор Републичкој изборној комисији.
1. Приговор подносим (неопходно је заокружити одговарајућу опцију и уписати назив одлуке или описати радњу):
а) Против одлуке органа за спровођење избора.
_________________________________________________________________________
(назив одлуке, означење доносиоца, датум доношења и број под којим је заведена одлука)
б) Радње у изборном поступку
Неправилности у току изборне кампање слањем позива лицима који нису пријављени на тим адресама, застрашивање грађана, неправилности на бирачким местима, тешка кршења бирачких права.

(опис радње у изборном поступкууз назначење ко је и када ту радњу предузео)
2. Приговор се заснива на следећим чињеницама:

У току изборне кампање и дан избора десиле су се драстичне злоупотребе права бирача. По броју злуопотреба ово нису слободни и фер избори, гарантовани Уставом и законима Републике Србије. Због обима и врста изборних злоупотреба резултати избора не одражавају слободно изражену вољу бирача.

Према пријавама грађана, на територији Србије, углавном у урбаним срединама, у објектима колективног становања забележени су масовни ”фантомски позиви” за бираче које не станују на тим адресама. По проценама ради се о 100.000 лажних позива, тачније нелегално уписаних бирача. Ово је застрашило и обесхрабрило бираче јер нико од надлежних служби није реаговао. Такође, у неком проценту поновио се проблем са позивима преминулим лицима што говори о манипулацијама бирачким списком.

На преко 20% бирачких места за изборе забележене су неправилности које су непосредно компромитовале изборне резултате на тим бирачким местима. У поподневним и вечерњим часовима изборног дана постојао је јасан тренд изразитог раста броја случајева унапред попуњених гласачких листића и незаконитог присуства трећих лица на бирачким местима, посебно у Београду. Такође, у Београду се до краја дана утростручио број места на којима су забележени случајеви да се неко потписао у извод из бирачког списка уместо бирача, у поређењу са првом половином дана. Бирачка места су затворена у околностима забрињавајућег пораста броја случајева вођења паралелне евиденције унутар и изван бирачког места, организованог довођења бирача на неколико пунктова у Београду и то Београд- Штарк Арена, околина тржног центра Змај, Кванташка пијаца у Земуну, на Звездари и Вождовцу.
Изборни дан је био такође обележен повредама тајности гласања и непроверавањем идентитета бирача. Наводимо само неке примере.

НИШ
На три бирачка места у Нишу, у две општине, уочени су дупли спискови. На једном бирачком месту у Нишу убачена су два листића, на неколико места јавно агитовање за Александра Вучића.
На бирачком месту број 7, општина Медијана изнет листић, ”бугарски воз”, члан бирачког одбора испред наше коалиције позвао полицију и ГИК.

ОЏАЦИ

Уништено возило ЦРТЕ и нападнути посматрачи, насиље у близини бирачком места. Бирачи масовно напустили бирачко место, застрашени.

БЕОГРАД

У насељу Железник Општина Чукарица, бирачко место Свете Милутиновића, лажно гласање, по доласку на бирачко место утврђено је да је неко већ гласао и потписао бирачки списак уместо бирача.

Код Арене пријављено масовно довожење грађана из БИХ где се распоређују и одвозе на друга бирачка места.

Бирачко место број 12 Београд – Чукарица на бирачком месту исписан слоган коалиције,.

НОВИ БЕОГРАД

Забележен бугарски воз, црни џипови круже око бирачких места са списковима.

КУЛА

У Руском Крстуру на бирачком месту дупли спискови и неовлашћена лица на бирачком месту са лажним акредитацијама.

ИНЂИЈА

Скоро на свим БМ уочене неправилности, на бирачком месту 15, женска особа убацила листић који је донела са собом. На бирачком месту 24. у Крчедину бирачи траже ваучере од 3000 динара као награду за гласање. На бирачком месту 16. три аутомобила испред бирачког места са дуплим списковима.

3. Уз приговор прилажем следеће доказе:

ФОТОФРАФИЈЕ ФАНТОМСКИХ ЛИСТИЋА 

БМ21НИШ, ОШ Мирослав Антић, НН лица са бирачким списком ван бирачког места 

БИРАЧКО МЕСТО 12, ЗОРИЦА БОЦИЋ, ПАРОЛА НА ЗИДУ БИРАЧКОГ МЕСТА 

ГЛАСАЊЕ УМЕСТО БИРАЧА БМ43 МЕДИЈАНА 

ВИШАК ЛИСТИЋА, ИЗЛАЗАК ВАН БМ У ТОКУ БРОЈАЊА, БМ 24 НИШ 

ПРЕМИНУЛИ У БИРАЧКОМ СПИСАКУ, БМ3 НИШ 

ЧУКАРИЦА, ГРАЂАНКА ДОНЕЛА ФАНТОМСКЕ ПОЗИВЕ ДА СКИНУ СА БИРАЧКОГ СПИСКА, БУРАЧИ ПРИЈАВЉЕНИ НА ЊЕНОЈ АДРЕСИ, ОДБИЈЕНО ДА СЕ УНЕСЕ У ЗАПИСНИК 

У Београду, 19.12.2023. године
(место и датум)

МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ – БОШКО ОБРАДОВИЋ – НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ – ДРЖАВОТВОРНА СНАГА – Српска странка Заветници – Српски покрет Двери
Назив изборне листе

КОАЛИЦИЈА: МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ – БОШКО ОБРАДОВИЋ – НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ – ДРЖАВОТВОРНА СНАГА – Српска странка Заветници – Српски покрет Двери
Назив подносиоца изборне листе

Зоран Павловић
Име и презиме лица овлашћеног за заступање

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: