Српски Покрет Двери - Лого

Пушкић: Енергетска стабилност важнија од жеља Зоране Михајловић и притисака које врши ЕУ

Јучерашња вест о поскупљењу горива у Србији поново је узнемирила домаћу јавност. И привреда и грађани већ дуже време осећају одређену дозу напетости због економске нестабилности и цене енергената који из недеље у недељу скачу, чему сведочи и нова установљена максимална цена евро дизела за наредних седам дана која ће износити 209 динара, док ће цена бензина евро премијум БМБ 95 бити 198 динара.

    Српски покрет Двери сматра да је Зорана Михајловић, као министар енергетике, директно одговорна за тренутно стање у енергетици која је очигледно систематски девестирана по налогу оних на чијем је Михајловићева платном списку и који данас на Србију врше велике притиске како би наша земља увела санкције Русији, признала независност Косова и Метохије и повукла свој утицај из Републике Српске. Зорана Михајловић, која је од дана уласка у политику била искључиви промотер западних интереса, у последње време интензивно обмањује јавност о такозваном алтернативном снабдевању енергентима и неопходности да се као држава дистанцирамо од Русије, како у политичком тако и енергетском смислу. Као неко ко је био саветник Мирољуба Лабуса за енергетику и политику заштите животне средине у времену ДОС-а, имала је времена да се и пре уласка у СНС упозна са стањем у нашем енергетском систему и да га, након што преузме управљање овим сектором унапреди, а не уништи до те мере да Србија чак и у летњем периоду увози струју.

Захтевамо да се предузму све мере како поскупљење не би осетили крајњи купци, а једна од мера јесте да држава смањи своје акцизе и тако амортизује домино ефекат даљих поскупљења. Акцизе у Србији су веће него у земљама бивше СФРЈ, па и суседних земаља из ЕУ, попут Румуније, Бугарске и Мађарске, што представља пљачку сопствених грађана. Такође, узимајући у обзир раст цена дизел горива, осим утицаја тог поскупљења на привреду и грађане, неопходно је утврдити на који начин ће се то одразити на пословање породичних пољопривредних газдинстава, као носилаца пољопривредне производње у Србији. У првом реду, пажњу је неопходно усмерити на газдинства која су специјализована за ратарску производњу, пошто је код њих присутан највећи утицај цена дизел горива на економске ефекте пословања.

Уз све ово истичемо и чињеницу да власт оставља могућност да званична Србија уведе санкције Руској Федерацији под притиском НАТО земаља што представља потенцијано угрожавање не само безбедносне, већ и енергетске и економске стабилности Србије. Доказ томе је и јучерашњи оштар и децидан захтев Олафа Шолца да се Србија прикључи санкцијама Русији.

Српски покрет Двери захтева од актуелне власти да одбије све ултиматуме Европске уније и да своје националне, безбедоносне, економске и енергетске интересе стави у први план.

Борко Пушкић

Председник Извршног одбора Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: