Српски Покрет Двери - Лого
Search

Пушкић: И повећани минималац није довољан за минималну потрошачку корпу

На одлуку Владе Републике Србије да се минимална зарада у Србији од јануара 2024. годину повећа са 42.320 на свега 47.154 динара представља понижавајући износ који је недовољан за пристојан и нормалан живот грађана Србије. Поређења ради за минималну потрошачку корпу потребно је 52.155 динара, док је просечна потрошачка корпа у јуну месецу износила 100.003 динара. 

     Представници Владе су неодговорно, неозбиљно и игнорантски реаговали на предлог репрезентативних синдиката да се минималац повећа на 50.000 динара. Одбијањем да минималац достигне ниво минималне потрошачке корпе, власт на челу са СНС, Александром Вучићем и Аном Брнабић прекршила је сопствено обећање дато пре неколико година, а којим је дошла на власт злоупотребљавајући егзистенцијални положај великог броја радника.

Нажалост, Ана Брнабић наставља да спроводи интерес страног крупног капитала у име Владе Србије, странцима се исплаћује 144.000 евра по радном месту, а они запослене израбљују, док домаћа мала привреда грца и под наметима државе не може да оствари довољан профит ни за овај минималац. Са овом дугогодишњом, накарадном политиком дошли смо на ивицу егзистенције и масовног исељавања становника из Србије.

Број становника који живе у апсолутном сиромаштву повећао на 11,4 одсто. Чињеница је да око 780.000 људи у Србији живи са мање од 12.695 динара месечно. Ови подаци указују на нужност побољшања животног стандарда најсиромашнијих слојева становништва.

Битно је подсетити јавност да за минималац у Србији ради око 250.000 грађана, што у бројкама представља сваког шестог запосленог, који нажалост неће имати довољно новца да напуне ни минималну потрошачку корпу.

Борко Пушкић 

Народни посланик
Потпредседник Двери

*Извор насловне фотографије: Canva 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: