Српски Покрет Двери - Лого

Пушкић: И повећани минималац није довољан за минималну потрошачку корпу

На одлуку Владе Републике Србије да се минимална зарада у Србији од јануара 2024. годину повећа са 42.320 на свега 47.154 динара представља понижавајући износ који је недовољан за пристојан и нормалан живот грађана Србије. Поређења ради за минималну потрошачку корпу потребно је 52.155 динара, док је просечна потрошачка корпа у јуну месецу износила 100.003 динара. 

     Представници Владе су неодговорно, неозбиљно и игнорантски реаговали на предлог репрезентативних синдиката да се минималац повећа на 50.000 динара. Одбијањем да минималац достигне ниво минималне потрошачке корпе, власт на челу са СНС, Александром Вучићем и Аном Брнабић прекршила је сопствено обећање дато пре неколико година, а којим је дошла на власт злоупотребљавајући егзистенцијални положај великог броја радника.

Нажалост, Ана Брнабић наставља да спроводи интерес страног крупног капитала у име Владе Србије, странцима се исплаћује 144.000 евра по радном месту, а они запослене израбљују, док домаћа мала привреда грца и под наметима државе не може да оствари довољан профит ни за овај минималац. Са овом дугогодишњом, накарадном политиком дошли смо на ивицу егзистенције и масовног исељавања становника из Србије.

Број становника који живе у апсолутном сиромаштву повећао на 11,4 одсто. Чињеница је да око 780.000 људи у Србији живи са мање од 12.695 динара месечно. Ови подаци указују на нужност побољшања животног стандарда најсиромашнијих слојева становништва.

Битно је подсетити јавност да за минималац у Србији ради око 250.000 грађана, што у бројкама представља сваког шестог запосленог, који нажалост неће имати довољно новца да напуне ни минималну потрошачку корпу.

Борко Пушкић 

Народни посланик
Потпредседник Двери

*Извор насловне фотографије: Canva 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: