Српски Покрет Двери - Лого

Пушкић: Измене и допуне Закона о безбедности саобраћаја неће допринети већој безбедности грађана

На ванредној седници Народне скупштине која почиње данас, на дневном реду ће се наћи и Измене и допуне Закона о безбедности саобраћаја на путевима. Из аналазе измена и допуна, јасно се види да неће доћи до повећања безбедности у саобраћају, већ само до узимања средстава од грађана у локалним самоуправама. 

      Подсећамо да је у 2022. години, у удесима на путевима у Србији страдало 535 особа, 2021. тај број је износио 521, 2020. године 492 особе, а само у последња 24 часа је 7 људи настрадало у саобраћајним несрећама у Србији. Ове бројке нам, нажалост, показују тренд повећања броја погинулих из године у годину, а измене и допуне овог закона, ем што праве само козметичке промене, ем што представљају ударац на буџет градова и општина у Србији, односно грађана који у њима живе.

Наиме, до сада је била пракса да од укупног буџета наплаћеног од саобраћајних прекршаја, 75% иде у републички буџет, а 25% у буџет локалних самоуправа. Укупан износ тих новчаних средстава је око 100 милиона евра на годишњем нивоу, што значи да је око 25 милиона одлазило у буџете градова и општина у Србији. Изменама и допунама овог закона, предвиђено је да локалним самоуправама не иде више ниједан динар и да целокупан износ новца од прекршаја иде у републички буџет. То у пракси значи да локалне самоуправе остају без заначајних новчаних средстава које су користиле за повећање безбедности у саобраћају, као што су семафори, сигнализација код школа или попуњавање ударних рупа на путевима.

Када све ово имамо у виду, јасно је да предложене измене никако не иду у правцу повећања безбедности и зато Српски покрет Двери тражи повлачење из скупштинске процедуре Измене и допуне Закона о безбедности саобраћаја на путевима.

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: