Српски Покрет Двери - Лого
Search

Пушкић: Измене и допуне Закона о безбедности саобраћаја неће допринети већој безбедности грађана

На ванредној седници Народне скупштине која почиње данас, на дневном реду ће се наћи и Измене и допуне Закона о безбедности саобраћаја на путевима. Из аналазе измена и допуна, јасно се види да неће доћи до повећања безбедности у саобраћају, већ само до узимања средстава од грађана у локалним самоуправама. 

      Подсећамо да је у 2022. години, у удесима на путевима у Србији страдало 535 особа, 2021. тај број је износио 521, 2020. године 492 особе, а само у последња 24 часа је 7 људи настрадало у саобраћајним несрећама у Србији. Ове бројке нам, нажалост, показују тренд повећања броја погинулих из године у годину, а измене и допуне овог закона, ем што праве само козметичке промене, ем што представљају ударац на буџет градова и општина у Србији, односно грађана који у њима живе.

Наиме, до сада је била пракса да од укупног буџета наплаћеног од саобраћајних прекршаја, 75% иде у републички буџет, а 25% у буџет локалних самоуправа. Укупан износ тих новчаних средстава је око 100 милиона евра на годишњем нивоу, што значи да је око 25 милиона одлазило у буџете градова и општина у Србији. Изменама и допунама овог закона, предвиђено је да локалним самоуправама не иде више ниједан динар и да целокупан износ новца од прекршаја иде у републички буџет. То у пракси значи да локалне самоуправе остају без заначајних новчаних средстава које су користиле за повећање безбедности у саобраћају, као што су семафори, сигнализација код школа или попуњавање ударних рупа на путевима.

Када све ово имамо у виду, јасно је да предложене измене никако не иду у правцу повећања безбедности и зато Српски покрет Двери тражи повлачење из скупштинске процедуре Измене и допуне Закона о безбедности саобраћаја на путевима.

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: