Српски Покрет Двери - Лого
Search

Пушкић: Не поклањати зграде Генералштаба, већ их обновити и именовати у Музеј жртава НАТО агресије

За Српски покрет Двери је апсолутно неприхватљиво да се зграде Генералштаба поклњају било коме, а посебно не потенцијалним инвеститорима који долазе из државе која је извршила агресију над Србијом. Подсећамо да је комплекс Генералштаба један од ретких објеката који није обновљен или замењен новим после НАТО бомбардовања и да је исти Влада Србије 2005. године прогласила спомеником културе.

  Поменутим мерама заштите утврђена је обавеза очувања аутентичног изгледа, хоризонталног и вертикалног габарита, конструктивних и обликованих елемената архитекуре, као и оригиналних материјала. То заправо значи да, каква год би била намена овог комплекса у будућности, не би могао да му се мења спољашњи изглед у односу на оригинални пројекат Николе Добровића.

Ако Министарство одбране Републике Србије прихвати да зграде Генералштаба поклони, то би представљало и својеврсно национално понижење и можда би најправедније решење било да се о трошку САД-а овај комплекс обнови, али тако што би постао Музеј жртава НАТО агресије на Србију, тј. СР Југославију.

Борко Пушкић 

Члан Привремене управе Српског покрета Двери

*Извор фотографије зграде Генералштаба: Н1 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: