Српски Покрет Двери - Лого
Search

Пушкић: Не заборављамо Српску Крајину и етничко чишћење над нашим народом!

Данас, 4. августа, навршава се 28 година од етничког чишћења Срба у акцији хрватске војске под називом „Олуја“, када су Срби протерани са својих вековних огњишта у некадашњој Српској Крајини. Напомињемо да је у највећем етничком чишћењу крајем 20. века протерано преко 247.000 Срба, убијено је преко 2.000, а нестало више од 2.100 Срба. 

      Српски покрет Двери апелује на власт у Србији да под хитно приступи решавању свих проблема прогнаних, а не да исте гурају под тепих у име „добросуседских, срдачних односа са Хрватском“, јер поменута константно, и даље, онемогућава повратак прогнаних Срба. Такође, Хрватска Србима ускраћује станарска права, оспорава им права из радних односа, а један од напластичнијих примера је то да Србима није исплаћивала пензије у просеку по пет година. Стога, позивамо државно руководство Србије да се коначно конкретно, а не декларативно посвети спровођењу Бечког и Ердутског споразума, што је њихова обавеза и то барем упола колико је посвећено спровођењу Бриселског споразума.

4. август 1995. године

Посебно се манипулише списковима са именима Срба-Крајишника против којих је Хрватска подигла оптужнице. Један од последњих примера, од пре неколико дана, је пример Србина Љ.С. који данас има 46 година, а ухапшен је под оптужницом да је као дете од 15 година наводно починио силовање.

Злочини почињени током акције “Олуја”, као и сви други злочини на територији бивших jугословенских република морају бити истражени до краја, одговорни кажњени, а жртве обештећене. Чињеница је да Хрватска није завршила ексхумацију и идентификацију страдалих Срба ни после 28 година.

Срамотно је да се данас у Хрватској, у 21. веку, сваког 5. Августа, као државни празник односно наводни Дан победе и домовинске захвалности, обележава крвави пир попут етничког чишћења. Негирање злочина је његово понављање, а прослава злочина је поништавање свега људског и цивилизацијског у једном друштву. Држава која је своје грађане друге националности протерала са своје територије, убијала цивиле, старце, жене и децу не може тај злочиначки акт проглашавати никаквим ратним циљевима, јер се такви злочини, у цивилизованом свету, не могу ничим оправдати.

Борко Пушкић 

Народни посланик
Потпредседник Двери

*Извор фотографије у тексту: atvbl.rs 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: