Српски Покрет Двери - Лого

Пушкић: Не заборављамо Српску Крајину и етничко чишћење над нашим народом!

Данас, 4. августа, навршава се 28 година од етничког чишћења Срба у акцији хрватске војске под називом „Олуја“, када су Срби протерани са својих вековних огњишта у некадашњој Српској Крајини. Напомињемо да је у највећем етничком чишћењу крајем 20. века протерано преко 247.000 Срба, убијено је преко 2.000, а нестало више од 2.100 Срба. 

      Српски покрет Двери апелује на власт у Србији да под хитно приступи решавању свих проблема прогнаних, а не да исте гурају под тепих у име „добросуседских, срдачних односа са Хрватском“, јер поменута константно, и даље, онемогућава повратак прогнаних Срба. Такође, Хрватска Србима ускраћује станарска права, оспорава им права из радних односа, а један од напластичнијих примера је то да Србима није исплаћивала пензије у просеку по пет година. Стога, позивамо државно руководство Србије да се коначно конкретно, а не декларативно посвети спровођењу Бечког и Ердутског споразума, што је њихова обавеза и то барем упола колико је посвећено спровођењу Бриселског споразума.

4. август 1995. године

Посебно се манипулише списковима са именима Срба-Крајишника против којих је Хрватска подигла оптужнице. Један од последњих примера, од пре неколико дана, је пример Србина Љ.С. који данас има 46 година, а ухапшен је под оптужницом да је као дете од 15 година наводно починио силовање.

Злочини почињени током акције “Олуја”, као и сви други злочини на територији бивших jугословенских република морају бити истражени до краја, одговорни кажњени, а жртве обештећене. Чињеница је да Хрватска није завршила ексхумацију и идентификацију страдалих Срба ни после 28 година.

Срамотно је да се данас у Хрватској, у 21. веку, сваког 5. Августа, као државни празник односно наводни Дан победе и домовинске захвалности, обележава крвави пир попут етничког чишћења. Негирање злочина је његово понављање, а прослава злочина је поништавање свега људског и цивилизацијског у једном друштву. Држава која је своје грађане друге националности протерала са своје територије, убијала цивиле, старце, жене и децу не може тај злочиначки акт проглашавати никаквим ратним циљевима, јер се такви злочини, у цивилизованом свету, не могу ничим оправдати.

Борко Пушкић 

Народни посланик
Потпредседник Двери

*Извор фотографије у тексту: atvbl.rs 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: