Српски Покрет Двери - Лого

Пушкић: Ограничити цену и извоз огревног дрвета и пелета у Србији

Апокалиптичне слике опустошених шума, огољених падина, унакажених делова заштићених подручја, чак и градских излетишта и паркова, постале су свакодневница последњих година у Србији. Од југа Србије до Фрушке горе, од Ђердапа до Златибора, шуме се немилице секу. Постале су плен крадљиваца, бескрупулозних и бахатих инвеститора, трговаца, бизнисмена и свих оних који свет посматрају искључиво кроз лични интерес. Наравно, све то уз директну или прећутну сагласност актуелне власти.

    Чини се да „Србијашуме“ и национални паркови Србије, они чија је законска обавеза гајење, одржавање и обнова шума, понекад подсећају на „козу која чува купус“. Руководиоцима овог јавног предузећа, које је Влада Србије прогласила енергетским, као да је једина делатност смишљање начина да искористе и продају што више дрвета и сировина без обзира на последице. Пошумљавања се не врше, извоз не контролише, а грејна сезона пред нама показаће све пропусте, лоповлук и нестручност ове корумпиране власти.

У јеку економске и енергетске кризе грађани увелико спремају огрев за зиму, а потражња је знатно већа него ранијих година што је знатно повисило цене огревног дрвета и пелета који су тренутно скупљи од 30% до 50% него прошле године. Док се „Србијашуме“ и Групација за обновљиве изворе енергије при Привредној комори Србије међусобно препуцавају ко је крив, штету плаћају грађани Србије. Јер, цена пелета иде и до 40.000 динара, а кубик дрва по свим проценама ићи ће и до 11.000 динара.

Српски покрет Двери позива надлежне да хитном мером обуставе извоз дрвних сировина, али и пелета и угља и да посебну пажњу посвете испитивању свих процедура у ланцу промета – од сече шума, преко дефинисања и издавања уверења о пореклу робе, транспорта, праћења токова новца, али и царинских контрола док се извоз не обустави.

Борко Пушкић

Председник Извршног одбора Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: