Српски Покрет Двери - Лого

Пушкић: Повећање плата професионалним војницима само један од потребних предуслова за ревитализацију Војске Србије

Иако је сам предлог који се тиче повећања плата у сектору одбране површан и не може сам по себи решити и стабилизовати стање у нашој војсци, Српски покрет Двери подржава најављено повећање плата од 25% професионалним припадницима Војске Србије. Та подршка заснована је на чињеници да је улагање у војску, опрему, кадрове и професионалне војнике нужно као би се макар одржала тренутна каква-таква борбена готовост и предупредило урушавање наших војних капацитета.

   Према годишњем извештају „Global Firepower“, којим се процењује војна снага сваке земље, Србија је на 61. месту од 142 земље, те је на тај начин, уз одређени напредак последњих година, изнад свих осталих земаља у региону, али се не сме изоставити податак да је Хрватска одмах иза нас на 62. Месту, док су остале државе нешто даље.

Међутим, ми из Српског покрета Двери сматрамо да је овај напредак суштински недовољан у свим сегментима јер је Србија, као званично једина војно неутрална, ванблоковска држава у региону окружена земљама чланицама једног истог блока, које појединачно потенцијално могу водити непријатељску политику према нашој земљи користећи за то ресурсе и других земаља из окружења. Из тог разлога сматрамо да би се, за суштинску стабилност и обезбеђење сигурности државе Србије, наша војска морала котирати много боље, тј њена снага морала би у најмању руку бити реципрочна снази свих потенциално непријатељских земаља у региону заједно. За такав напредак оперативних способности наше војске потребно је системски решавати проблеме у свим сегментима одбране, а то се неће постићи само пуким повећањем плата, које истичемо свакако неопходним и које као покрет подржавамо.

Јасно је да је пут опоравка војске након ратова, бомбардовања и Шутановчеве управе над њом веома тежак, али тренутак у коме се свет налази, у сам врх приоритета поставља јачање наше војске, и то не због тога што Србија треба некога да нападне, већ превасходно из разлога што само јака војска може бити средство одвраћања од евентуалне агресије на нашу земљу и угрожавања њеног суверенитета и територијалног интегритета.

Сумирајући изречено, наглашавамо да смо апсолутно за најављено повећање плата јер се на тај начин повећава шанса да будући војници виде своју перспективу у војсци која од укидања обавезног војног рока вероватно највише кубури са људским ресурсима, али паралено са тим се морају решавати и нагомилани кадровски проблеми у Војсци и Министарству одбране које тренутно води човек који је по свим информацијама организовао прислушкивање председника ове државе и чији ментори не желе да српска војска има потребну снагу и независност. Уз то истичемо и да је враћање редовног служења војног рока још давно био и остао предлог Српског покрета Двери и то и јесте једно од тих системских решења, али се оно мора спровести уз озбиљне припреме, а не да се то ради стихијски и у јавност пласира искључиво за потребе јавног мњења. Зато је неопходно да се у функцију врате касарне које предходна и ова власт нису продале.

Напомињемо такође да је недопустиво да се у згради Генералштаба налази НАТО канцеларија коју под хитно треба изместити, а све привилегије које су Вук Драшковић и петооктобарски режим дали НАТО службеницима дати и представницима Српско-Руског хуманитарног центра како би се постигла равнотежа у мултиполарном свету који управо настаје, чиме ће се позиција Србије у безбедоносним смислу додатно ојачати.

Борко Пушкић

Народни посланик
Председник Извршног одбора Двери

*Извор фотографије 2: Министарство одбране Републике Србије

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: