Српски Покрет Двери - Лого
Search

Пушкић: Повећањем цене горива драстично ће поскупети и сви производи, држава да смањи акцизе!

Најављено поскупљење горива већ је узбуркало тржиште свих врста роба и услуга па се с правом јавља незадовољство свих привредних актера, као и грађана Србије. 

    Иако је јасно да са већим ценама горива поскупљују и готово сви производи и услуге, власт се прави немушта, а управо она одређује висину и удео акциза као врсту пореских мера. Српски покрет Двери сматра је неопходно да држава смањи свој удео у структури цене нафте и да тиме заустави домино ефекат инфлације коју ће поскупљењем бити додатно подстакнут. Подсећамо и да је Србија једина држава у Европи која има удео акциза на гориво од 50% од укупне цене горива. Из тог разлога и сада имамо најскупље гориво у региону, па литар евро дизела у Србији кошта 206 динара, док је у Мађарској његова цена 191 динар по литру, у Хрватској 171 динар, у БиХ 158 динара, у Црној Гори 174 динара, у Северној Македонији 147,5 динара, у Бугарској 160,5 динара, а у Румунији је цена једног литра 175 динара.

Како би избегли драстична поскупљења које би пре свих осетили грађани Србије, Двери захтевају да држава амортизује домино ефекат даљих поскупљења кроз умањење акциза, а самим тим и цене горива. Са друге стране, ниже цене би донеле и већу потрошњу, па самим тим и већи прилив у буџет. Гориво би на тај начин куповали и они који су у пролазу кроз Србију, а не би, као до сада, чекали улазак у БиХ и Северну Македонију.

Истичемо и да су високом ценом горива највише револтирани пољопривредници, јер је у току пролећна сетва што подразумева повећан обим посла. Њима је актуелна СНС власт ограничила потрошњу на 100 литара дизела по хектару и то за максимално 100 хектара обрадиве површине.

Борко Пушкић 

Члан Привремене управе Српског покрета Двери
Дипл. инг. друмског саобраћаја

*Извор фотографије 2: Pixabay 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: