Српски Покрет Двери - Лого

Пушкић: Повећати порез на кладионице, а смањити висину акциза на гориво

Од пре два дана, уредбом Владе Србије, цена горива је скочила на 218 динара по литру. Ако у обзир узмемо годишње одморе и сезонске пољопривредне радове, потрошња горива је још већа од уобичајене.

     Са друге стране, актулена власт катастрофално спроводи економску и социјалну политику, поготово када су у питању опорезивање и акцизе. Пример за то је и последње поскупљење горива које утиче на сва остала поскупљења и тиме представља иницијални импулс свим осталим поскупљењима у свим секторима и вртоглавом расту инфлације. Српски покрет Двери поново предлаже да се одмах и без одлагања смање акцизе на гориво како би се ублажио инфлациони удар који из недеље у недељу изазива нова поскупљења, почевши од пољопривредних производа, преко хране до услуга на свим нивоима, што на сваких седам дана представља катастрофалне ударе на нашу економију и буџет грађана Србије.

Терет кризе не сме да падне на плећа сиромашних. С тога, с обзиром на несразмерно велики број коцкарница и кладионица у Србији, Двери указују на неопходност додатног опорезивања управо њих, као и луксузне робе (парфеми, луксузна козметика, кожна одећа и обућа од луксузних материјала, брендирана роба из иностранства, луксузна возила и накит). Тиме би рупе у буџету биле попуњене без удара на најсиромашније, што би допринело одржавању макроекономске стабилности у земљи.

Истичемо да су Двери на ово указивале више пута, инсистирајући да Влада Србије мора да ревидира своју улогу у формирању цене горива, односно да кроз измену законске регулативе утиче на смањење акциза и пореза на промет нафте и нафтних деривата како би се ограничио баланс повећања и смањења цене горива. И сада, као и тада, напомињемо да се на тај начин помаже привреди и послодавцима и бар мало чува ионако посрнули стандард грађана.

Превелике акцизе, а самим тим и коначна цена горива не могу парирати српским платама и стандарду те је нужно наћи алтернативне начине за попуну буџетских рупа што би се у складу са нашим предлогом постигло додатним опорезивањем коцкарница, кладионица и луксузне робе у Србији.

Борко Пушкић

дипл. инг. друмског саобраћаја
Председник Извршног одбора Двери

 

*Извор фотографије 2: Pixabay 
Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: