Српски Покрет Двери - Лого
Search

Пушкић: Расписати референдум око (не)увођења санкција Русији

Иако је коментарисење изјава Ане Брнабић политички дегутантно, јер се ради о особи чије речи немају апсолутно никакву тежину, она представља једну врсту политичког лакмус папира, па сходно томе њене изјаве треба сагледавати у контексту пробних балона које једини доносилац одлука у Србији пушта у јавност, како би након тога спровео истраживање јавног мњења и томе прилагодио сопствене изјаве, пријемчиве за ухо бирача али и страних, искључиво западних амбасадора. 

    Изјава Ане Брнабић, која се тицала заустављања европског пута Србије, тачније како је формулисала његовог „убрзања“, отварања нових поглавља и кластера у приступним преговорима, директно је сразмерна усклађивању наше спољне политике са политиком Европске уније, а као „услов свих услова“ за наставак европских интеграција навела је увођење санкција Руској Федерацији. Српски покрет Двери истиче да су овакве изјаве одраз дилеме коју наша власт има по овом питању и као такве врло су опасне са аспекта тренутних међународних околности. Давати овакве изјаве и то дан након што је амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко недвосмислено најавио решавање косовског питања у корист Србије након окончања руско-западног сукоба у Украјини, у новим геополитичким околностима, представља покушај дипломатског суицида, а о катастрофалним последицама спровођења оваквих притајених намера сувишно је и говорити.

Као државотворна и парламентарна политичка групација залажемо се да се по овом али и по питању немачко-француског плана за КиМ распише референдум, наглашавајући притом да је овај уставни институт најсветлија тековина модерних демократских друштава и један од ретких примера директне демократије, тренутно обавезне у случајевима одлучујућих унутар и спољнополитичких питања.

Имајући у виду далекосежне последице доношења таквих одлука у уским дипломатско-политичким интересним круговима сматрамо да би било која одлука, без обзира да ли је она блиска ставовима Двери или не као што је у овом случају дијаметрално супротна, била пре свега противуставна, а у најављеном случају и погубна по територијални интегритет и суверенитет Републике Србије.

Изричито се, као и огромна већина грађана, противимо увођењу санкција које су пре свега нечасне када је у питању наш вековни савезник, а на крају крајева погубне и за много јаче државе од нас које су их Русији увеле, те сходно томе не постоји ниједан како моралан тако ни прагматичан разлог да се и Србија прикључи западним антируским санкцијама. Грађани Србије од свих политичких представника очекују доследност и одговорност, а санкције Русији погазиле би оба ова принципа код свих оних који би за тако срамну одлуку подигли руку, јер је Русија, осим вековног пријатељства, гарант опстанка Србије на Косову и Метохији и наш готово једини савезник у Уједињеним нацијама, а притом и стална чланица Савета безбедности са правом вета у овом највишем међународном телу.

Важно је нагласити и да наш северни сусед Мађарска, као једна од чланица ЕУ, већ дуже време указује на контрапродуктивност увођења санкција Руској Федераци, недвосмислено одбијајући да прихвати улогу борца за интересе САД-а, која је циљано и гурнула Европу у овај трагични сукоб. Инсистирајући на исправности нашег става напомињемо да је премијер Мађарске Виктор Орбан најавио да ће на референдуму питати свој народ о томе да ли је за даље проширивање санкција према Руској Федерацији или је дошло време да се Мађари врате интересима Мађарске.

И на крају, док Александар Вучић најављује још страшније притиске и спомиње коначну одлуку по питању КиМ и Русије, а Владимир Билчик с поносом прича како је за Србију спремљена велика шаргарепа у виду имагинарног пута у ЕУ, Српски покрет Двери позива на јединство и одлучност да се ове идеје одлучно одбаце, али на референдуму на који свакако имамо права.

Борко Пушкић 

Народни посланик
Председник ИО Двери 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: