Српски Покрет Двери - Лого
Search

Пушкић: Не постоји „Дан санџака“!

Након јучерашње честитке „Дана Санџака“, коју је Бошњачко национално веће упутило грађанима Рашке области у више градова Србије, а који се данас, 20. новембра, обележава, Српски покрет Двери категорички изражава своје противљење овом провокативном чину који нарушава Устав Републике Србије и њене постојеће законе према територијалној организацији.

    Сведоци смо да су се од 25-27. октобра обележавали дани „Самоопредељења” у Новом Пазару, а поводом 31 године од одржавања и прослављања тзв. Референдума о статусу Санџака и све то о државном трошку Републике Србије. Како разумети да се само три недеље касније уз помоћ новца пореских обвезника Србије финансирају и обележавају некакви „Дани Санџака“?

 

Српски покрет Двери, као озбиљна државотворна парламентарна политичка организација, подсећа јавност да Србија више није под турском окупацијом и да никакав „санџак“ као османска окупациона територијална целина више не постоји у Србији. Према територијалној подели Србије, постоје само Рашки и Златиборски управни округ. Грађане Србије, а поготово грађане Рашке области, веома је узнемирио овај сецесионистички акт који свакако није могао да прође без сагласности оних који благонаклоно гледају на величање Аћиф ефендије и оних који су школу „Свети Сава“ у Новом Пазару преименовали у ОШ „Бин Зајед“.

Данас, када нам се намећу неки нови „нон пејпери“, када се убрзано граде четири шиптарске базе на северу КиМ, када нам се скидају регистарске таблице и изриче 1500 опомена за оне који неће и не желе да прихвате сепаратистичке шиптарске институције на делу наше државне територије на Косову и Метохији – актуелизује се нови облик провокације и сепаратизма на простору Рашке области, древне и старе Србије, где је зачета прва колевка наше духовности и државности.

Позивамо све званичне представнике, како локалних тако и државних инстанци Републике Србије, да се искључиво служе и користе изразом Рашка област, незаборављајући ко смо, шта смо и одакле смо, јер се баш у њој налази једна од најастаријих живих цркава на простору целе европе, Петрова црква изнад Новог Пазара, у којој се Богу служи више од 1300 година. У Рашкој области је и наша древна престоница Рас, у којој је столовао Стефан Немања и одакле је његов син Растко – Свети Сава отишао у Хиландар.

У процесу етноинжењеринга, стварања нове бошњачке нације и промовисања Санџака као некакве засебне територијалне јединице, тражи се било каква спона са терминима бос(ш)ња и санџак и, уз кривотворење историјских чињеница, покушава се пронаћи историјска оправданост за постојање и једног и другог, а све то о трошку српских пореских обвезника.

Српски Покрет Двери оштро ће се супротставити овом али и сваком наредном покушају дезинтеграције јер то сматрамо апсолутно неприхватљивом политичком интенцијом, без обзира што би сваки такав покушај у старту био осуђен на пропаст.

Борко Пушкић

Народни посланик
Србин из Рашке области

*Извор фотографија 2 и 3: Бошњачко национално веће

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: