Српски Покрет Двери - Лого

Пушкић: Не постоји „Дан санџака“!

Након јучерашње честитке „Дана Санџака“, коју је Бошњачко национално веће упутило грађанима Рашке области у више градова Србије, а који се данас, 20. новембра, обележава, Српски покрет Двери категорички изражава своје противљење овом провокативном чину који нарушава Устав Републике Србије и њене постојеће законе према територијалној организацији.

    Сведоци смо да су се од 25-27. октобра обележавали дани „Самоопредељења” у Новом Пазару, а поводом 31 године од одржавања и прослављања тзв. Референдума о статусу Санџака и све то о државном трошку Републике Србије. Како разумети да се само три недеље касније уз помоћ новца пореских обвезника Србије финансирају и обележавају некакви „Дани Санџака“?

 

Српски покрет Двери, као озбиљна државотворна парламентарна политичка организација, подсећа јавност да Србија више није под турском окупацијом и да никакав „санџак“ као османска окупациона територијална целина више не постоји у Србији. Према територијалној подели Србије, постоје само Рашки и Златиборски управни округ. Грађане Србије, а поготово грађане Рашке области, веома је узнемирио овај сецесионистички акт који свакако није могао да прође без сагласности оних који благонаклоно гледају на величање Аћиф ефендије и оних који су школу „Свети Сава“ у Новом Пазару преименовали у ОШ „Бин Зајед“.

Данас, када нам се намећу неки нови „нон пејпери“, када се убрзано граде четири шиптарске базе на северу КиМ, када нам се скидају регистарске таблице и изриче 1500 опомена за оне који неће и не желе да прихвате сепаратистичке шиптарске институције на делу наше државне територије на Косову и Метохији – актуелизује се нови облик провокације и сепаратизма на простору Рашке области, древне и старе Србије, где је зачета прва колевка наше духовности и државности.

Позивамо све званичне представнике, како локалних тако и државних инстанци Републике Србије, да се искључиво служе и користе изразом Рашка област, незаборављајући ко смо, шта смо и одакле смо, јер се баш у њој налази једна од најастаријих живих цркава на простору целе европе, Петрова црква изнад Новог Пазара, у којој се Богу служи више од 1300 година. У Рашкој области је и наша древна престоница Рас, у којој је столовао Стефан Немања и одакле је његов син Растко – Свети Сава отишао у Хиландар.

У процесу етноинжењеринга, стварања нове бошњачке нације и промовисања Санџака као некакве засебне територијалне јединице, тражи се било каква спона са терминима бос(ш)ња и санџак и, уз кривотворење историјских чињеница, покушава се пронаћи историјска оправданост за постојање и једног и другог, а све то о трошку српских пореских обвезника.

Српски Покрет Двери оштро ће се супротставити овом али и сваком наредном покушају дезинтеграције јер то сматрамо апсолутно неприхватљивом политичком интенцијом, без обзира што би сваки такав покушај у старту био осуђен на пропаст.

Борко Пушкић

Народни посланик
Србин из Рашке области

*Извор фотографија 2 и 3: Бошњачко национално веће

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: