Српски Покрет Двери - Лого

Пушкић: Захтевати од НАТО-а повратак до 1000 српских војника на Косово и Метохију

Напетост на Косову и Метохији не јењава иако се на жалост ова тема у медијима појављује искључиво на нивоу дневнополитичких варница које служе да распале или пригуше одређене теме које тиште власт.

     Међутим, суштинска стратегија за заштиту српских интереса на Косову и Метохији или не постоји или се о њој не зна готово ништа, с обзиром да годинама у назад о томе није било званичног дијалога нити званичне платформе која би обавезала наше представнике и нашу државу у ком смеру и до којих граница се може ићи у преговорима за сепаратистима који су уз помоћ НАТО снага и политичког запада окупирали нашу јужну покрајину.

Имајући у виду дешавања на КиМ последњих месеци, а позивајући се на једину важећу међународну резолуцију донету под капом Уједињених нација, резолуцију 12 44, Српски покрет Двери упућује Влади Србије иницијативу којом се од Владе захтева да од команданта НАТО снага за Европу Кристофера Каволија, у складу са важећим међународним правним актима, затражи повратак до 1000 српских војника на територију Косова и Метохије.

Сматрамо да се само на тај начин може попунити правно-безбедностни вакуум и сачувати мир и стабилност у једном од најделикатнијих жаришта на територији Европе, које прети да постане извор нове нестабилности са циљем апсолутног протеривања српског живља и државе Србије са Косова и Метохије.

Напомињемо да је војска такозваног Косова и њихове формације РОСУ мимо свих споразума и резолуције 1244 почела да успостваља нове базе на северном делу покрајине како би обезбедили сигурност најекстремнијим Албанцима који су себи поставили план да се Срби нападају све учесталије са циљем застрашивања и подстицања за сада тихог прогона Срба и Србије са КиМ. Управо је ово и садржина извештаја Канцеларије Владе за Косово и Метохију који потврђује да су за 50% увећани напади на Србе у протеклих годину дана.

Истичемо да ова иницијатива Двери долази након скоро 20 година од истоветне иницијативе покојног премијера Ђинђића, а ми из Двери је актуелизујемо у светлу нових напада на Србе и изградњи четири поменуте војно-полицијске базе на северу.

Наглашавамо такође да је и сам председник државе пред скупштином Србије тражио предлоге за формулисање нове позиције према КиМ и сепаратистичким властима, па сходно томе наш предлог долази у правом тренутку, како на унутрашњем тако и на међународном плану у складу са тренутним околностима.

Предлог Двери огледа се у једном новом приступу заснованом на престанку даље дезинтеграције кроз Бриселске, Вашингтонске и сличне споразуме, враћању питања КиМ у домен Уједињених нација, поштовању резолуције 12 44, поновном увођењу Министартва за Косово и Метохију и инсистирању на повратку војно-полицијских снага сачињених од 1000 српских војника које би се махом у српским срединама налазиле као систем додатне заштите због све учесталијих напада на Србе, али и очувању међународног права на коме се последњих месеци толико инсистира.

Стога предлажемо да се образује специјална најелитнија јединица до 1000 војно-полицијских службеника, која у овим околностима једина може пружити сигурност и животима и међународном праву.

Истовремено смо мишљења да овај предлог може бити политички лакмус папир, али и тачка окупљања свих државотворних елемената у земљи што би на много ефикаснији начин допринело траженом јединству од било каквог најављениг ребрендирања Српске напредне странке.

Борко Пушкић

Народни посланик
Члан скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: