Српски Покрет Двери - Лого

Радмила Васић: Радничка права не постоје у Србији!

Међународни празник рада – 1. мај, у Србији, нажалост, већ деценијама уназад представља само уранак у природи уз роштиљ. Са друге стране, ако су негде радничка права угрожена, онда је то у Србији, где она практично и не постоје, а Закон о раду се не поштује.

    Између Закона о раду који је само „мртво слово на папиру“ и послодаваца који су јачи и од закона и од државе, стоји радник који је препуштен сам себи и који је због бриге за лични и опстанак своје породице приморан на разна понижења, кажњавања и услове рада који директно или индиректно угрожавају његово здравље, а на крају се често дешава да и незаконито и неосновано добије отказ без поштовања Закону о раду. Са друге стране, држава (и институције које не постоје у овом систему који данас имамо) не жели да заштити радника од послодаваца који крше радничка права, већ се понаша потпуно супротно – штити капитал великих страних и домаћих компанија, а све на штету обичног, незаштићеног радника.

Зато данас имамо пензије које су мање од 10.000 динара, неповезан радни стаж, раднике истеране на улицу без икаквих назнака да би њихови проблеми били решени, раднице које одмах после породиљског одсуства добијају отказ након повратка на посао, радне недеље које трају више од 40 сати, а да се ти прековремени сати не плаћају ни као прековремени сати ни као празнични…

Српски Покрет Двери је у претходних неколико година показао како се треба борити за радничка права подржавајући и пружајући сваку врсту помоћи радницима „Инфраструктура железница Србије“, радницима “Фабрике каблова Јагодина“, као и многобројним другим појединцима који су дошли код нас и затражили заштиту и помоћ.

Сада као парламентарна странка наставићемо још ефикасније да радимо на заштити сваког радника и свих запослених у свим секторима рада и тражити поштовање постојећег Закона о раду и измене Закона у оним деловима који нејасно и недовољно штите радничка права.

Свим радницима честитамо данашњи празник и позивамо их да користе своја законска права и да о угрожавању тих права посебно говоре на њихов данашњи празник – Међународни празник рада.

Радмила Васић

Потпредседник Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: