Српски Покрет Двери - Лого
Search

Радмила Живковић: Пензионери у Бермудском троуглу

Бермудски троугао је место у Атлантском океану где под мистериозним околностима нестају бродови и авиони. 

   Јануара ове 2023. године ступио је на снагу Закон који регулише нове услове за одлазак жена у пензију. Граница за одлазак у старосну пензију помера се за два месеца, што значи да ће оне моћи да остваре пензију тек са 63 године и 6 месеци живота и најмање 15 година стажа осигурања.

Ова вест није нова за потенцијалне будуће пензионерке, међутим ПИО фонд обавештава јавност и указује на забрињавајуће податке, а реч је о драматичном смањењу броја пензионера. Ево о чему је реч: Од 2015. до лане, Србија је остала без скоро 90.000 пензионера (годишње око 7000-8000). Од избијања пандемије до данас остали смо без 58.000 пензионера. Овим алармантним податком до данашњег дана нико се није озбиљно позабавио. Питамо се шта је узрок драстичног помора старијих суграђана?! Где су лекари, социолози, психолози, психијатри, инфектолози, патолози…?

Услед смањења броја пензионера и расходи за исплату пензија су мањи. Држава је тако уштедела чак 80 милиона евра. Како се овај новац троши објасниће они који су за то задужени. Пензионери умиру, а држава штеди. Бројке говоре, преживели пензионери ћуте (забавили се својим сиромаштвом и болешћу), а власт се хвали, боље рећи манипулише да јој је много стало до пензионерског стандарда. У јавности се често чује: „Пензије никад веће”, „Ми бринемо о пензионерима”, „Стало нам је до наших најстаријих”…

Повећање пензија по „швајцарском” моделу се истопило, боље рећи појела га подивљала инфлација. Милион пензионера прима мање од просечне пензије, а 300.000 пензионера има пензију чак мање од 15.000 динара. Просечна пензија није никада била мања у односу на просечну плату. Овоме треба додати још и то да је велики број пензионера оштећен тиме што су им пензије трајно умањене иако су напунили 40 година стажа осигурања, али немају 65 година живота. Тако ови пензионери годишње губе две и по пензије.

Посланици Двери упутили су посланичко питање Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања 7. децембра 2022. године указујући на дискриминацију пензионера којима је трајно умањена пензија. Одговор Министарства гласи: Трајно смањење висине пензије уведено је јер ће такав осигураник пензију дуже примати у односу на осигураника који је остварио пензију са навршених 65 година живота. То значи да ће примати већи број пензија и укупно више новца (да ли се Министарство игра Бога и одређује колико ће ко да живи?), зато „Нису планиране измене Закона о пензијском и инвалидском осигурању!”

Опште је познато да пензионери живе на доњој граници сиромаштва, али се питају колика ће тек пензија бити онима који сада примају минималац, а таквих је у Србији више од 400.000?!

Радмила Живковић 

Председник Савета Двери за бригу о пензионерима 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: