Српски Покрет Двери - Лого
Search

РИК није прихватио предлог Двери који би регулисао сутрашње гласање у Великом Трновцу

Сутра, 30. јуна, по пети пут би требало да се понови гласање у Великом Трновцу, којим би се закључили избори за народне посланике одржани још пре три месеца, 3. априла. Да ли ће се избори сутра коначно завршити или ће актуелна власт наставити да изиграва вољу грађана и продужити ову тромесечну агонију, знаћемо у наредним данима.

    Четврто поновљено гласање у Великом Трновцу које је требало да буде одржано 23. јуна, није се ни догодило јер бирачки одбор није предузео изборне радње, а затим је стигла и дојава о подметнутој бомби на бирачком месту у ОШ „Мухарем Кадриу“. Претходна три пута је актуелна власт поништавала гласање на овом бирачком месту, два пута преко Републичке изборне комисије, а једном преко Управног суда и очигледно је да овај политички вакуум одговара Александру Вучићу, јер је председник државе у овом моменту једина институција која је у пуном мандату, док су Народна скупштина и Влада Србије и даље у техничком. Поред Александра Вучића, оваква политичка ситуација и непрекидно одлагање гласања у Великом Трновцу одговара и Албанцима, који очигледно чекају сезону годишњих омора када ће се велики број њих вратити из иностранства и моћи да гласају на поновљеним изборима, а самим тим и обезбедити један посланички мандат Шаипу Камберију, првом на листи „Коалиција Албанаца долине“, док би у том случају СПС остао без једног посланичког места.

Шта год да се дешава у политичком троуглу Александар Вучић-Ивица Дачић-Шаип Камбери, Србија не сме бити талац ове политичке агоније и фарсе са непрекидним понављањем гласања. С тим у вези, представник Двери у РИК-у Владимир Матић је поднео конкретан предлог РИК-у за сутрашње поновно гласање у Великом Трновцу, али РИК тај предлог није прихватио што је очигледан показатељ да власт не жели да се избори заврше ни сутра.

Предлог Владимира Матића достављамо у целости:

На основу члана 24. став 1. тачка 2) и члана 90. став 5. Закона о избору народних посланика („Службени гласник РС”, број 14/22) и члана 8. став 1. Закона о избору председника Републике („Службени гласник РС”, број 14/22),
Републичка изборна комисија, на седници одржаној 28. јуна 2022. године, донела је

У П У Т С Т В О
о руковању изводом из бирачког списка
у току гласања на гласачком месту број 6. О.Ш. „Мухарем Кадриу“ Велики Трновац

За руковање изводом из бирачког списка, бирачки одбор одређује два члана бирачког одбора.

Када се утврди идентитет бирача, он прилази члановима бирачког одбора који су задужени за руковање изводом из бирачког списка, који проналазе гласача у изводу или списку накнадних промена у бирачком списку и заокружују редни број испред презимена гласача, а након тога се гласач потписује на одговарајућем месту у изводу, односно списку накнадних промена и који након завршетка гласања, својим потписима потврђују уредност вођења евиденције о изашлим бирачима.

Списак накнадних промена је списак бирача који су, на основу решења министарства надлежног за вођење бирачког списка, накнадно уписани да гласају на гласачком месту, брисани са тог гласачког места или им је промењен неки лични податак.

Списак накнадних промена сачињава Републичка изборна комисија и налази се у прилогу одговарајућег извода из бирачког списка, као његов саставни део.

Ако бирачки одбор не може да пронађе бирача у изводу из бирачког списка, мора да провери да ли је исти евентуално уписан у приложени списак накнадних промена.

Уколико члан бирачког одбора не може да пронађе гласача под презименом из документа којим доказује свој идентитет, дужан је да пита гласача да ли је у претходном периоду мењао презиме. Ако је гласач мењао презиме члан бирачког одбора је дужан да га потражи у изводу из бирачког списка и под тим другим презименом. У случају да је гласач уписан у извод из бирачког списка под другим презименом биће му омогућено да гласа само ако је његов ЈМБГ у документу којим доказује свој идентитет идентичан ЈМБГ наведеном у изводу из бирачког списка.

Бирачки одбор треба да лице које није уписано у извод из бирачког списка нити у списак накнадних промена у бирачком списку, упути да провери на којем је гласачком месту уписан у бирачки списак, било тако што ће извршити упит на веб презентацији министарства надлежног за вођење бирачког списка или тако што ће контактирати телефоном то министарство, односно општинску/градску управу.

Ово Упутство примењује се у односу на бирачки поступак на бирачком месту број 6. Велики Трновац за изборе посланика за Народну скупштину Републике Србије и након окончања овог изборног поступка, престаће да важи.

Инфослужба Двери

*Извор фотографије: РИК

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: