Српски Покрет Двери - Лого

Сања Вујановић: Функција НБС је заштита грађана Србије, а не страних банака

Проблем промењиве каматне стопе у износу Еурибор је нешто на шта клијент не обраћа пажњу када подиже сам кредит. У периоду потраге за банком која ће по најбољим условима да одобри кредит за дуго чекани стан над главом и решавање овог битног питања, клијент обично не бива упознат са ризицима које преузима на себе. A банка га, иако је у обавези да то уради, не обавештава.

     На тај начин долазимо у ситуацију да из медија сазнамо да ћемо кредит плаћати скупље и да то нема границе, већ само саледи поскупљење. Зависно од тога да ли имате у уговору шестомесечни или тромесечни еурибор, будите сигурни да ћете од Нове године кредит плаћати знатно скупље.

На примеру камате која се састоји од марже банке од 3% и 6% месечног еурибора, камата је 30.06.2022. износила збирно 3,23%, а рата на кредит од 50.000 евра и рок отплате од 360 месеци износила је 217,05 евра (25.482,86 рсд). Вредност 6М еурибора 28.11.2022. је износила 2,374% што у укупном збиру даје камату од 5,374% а рату од 279,95 еура (32.848,16 рсд). На сва поскупљења рата ће бити већа за 7.365,30 динара.

Народна банка Србије, као централна банка, је дужна да обезбеди сигурност и стабилност свим корисницима банкарских услуга. Код нас то није случај. У тексту који смо прочитали у „Блиц“-у видимо да се гувернерка ограђује од тога и говори да је то пословни однос између клијента и банке и да решење треба да траже између себе, препоручујући да клијенти оду у банку и траже решење. Да није трагично било би комично. Из мог искуства, као корисника кредита у швајцарским францима а сада корисника кредита у еврима, тврдим да са банкама договор није могућ. Оне ће да кажу мудру реченицу „Ви сте то потписали“ и тако ће да затворе могућност даљих разговора. Такође, у истом тексту гувернер Народне банке Србије каже да ће НБС да помогне банкама у делу где је то заиста оправдано.

Доводим у питање постојање Народне банке Србије и постављам питање да ли је њихов посао заштита страних банака или грађана Републике Србије и саме државе Србије? Како ће се држава односити када Еурибор порасте за још пар процената и када рата која је била 217,05 евра буде 350 евра, а кориснику ем што није повећана плата, ем је раст цена „појео“ сваку могућност за равноправну отплату кредита и живот?

Позивам Народну банку Србије да испуни своју дужност и заштити кориснике банкарских услуга јер то јесте њен посао.

Сања Вујановић

Члан Председништва Двери

*Извор фотографије 2: Н1

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: