Српски Покрет Двери - Лого

Сања Вујановић: Министарство финансија да усвоји захтев за одлагање рока за упис у Регистар пружалаца рачуноводствених услуга

Српски покрет Двери захтева од Министарства финансија да усвоји захтев за одлагање рока за упис у Регистар пружалаца рачуноводствених услуга.

   Иницијативу за измену Закона о рачуноводству, одлагање рока за упис у Регистар пружалаца рачуноводствених услуга и измену програма стицања професионалног звања за рачуновође, Министарству финансија је поднело шест пословних удружења и група грађана који су се удружили под називом „Права ревизора и рачуновођа Србије“, а који су иницијативу предали и Народној скупштини, са захтевом за одлагање рока за упис у Регистар пружалаца рачуноводствених услуга.

Подсећамо да је у закону о рачуноводству, донетом октобра месеца 2019. године наложено да подносилац финансијских извештаја мора бити уписан у одговарајући регистар до 31.12.2022. године. Ми не споримо обавезу свих привредника да се едукују и усавршавају али у ситуацији где је изнета оваква подобна анализа, јасно је да у самим испитима који се полажу нема испита за сам финансијски извештај и његово састављање, што је најважније и што би требало бити организовано у програму стицања професионалног звања за рачуновође, као једнодневни испит. Несумњиво је да у овој измени закона не постоји намера да се побољша статус рачуновођа и њихових клијената, где би се, полагањем таквог испита, дошло до праве провере знања рачуновођа.

Према постојећем закону, рачуноводствена агенција која има једног запосленог, дозволу за упис у регистар пружалаца рачуноводствених услуга може остварити само ако то запослено лице дозволу стиче код професионалне организације, чланице ИФАЦ-а. Књиговође, предузетници и привредници захтевају измену овог дела и траже да се професионално знање може стицати по програму Министарства финансија и да то буде једнодневн стручни испит. На тај начин пружање рачуноводствених услуга би било под контролом државе, што би обезбедило сузбијање сиве економије, али представљало и правну сигурност у раду за предузетнике и привреднике. Подсећамо да је власт одбила и четири амандмана народног посланика Двери проф. др Тамаре Миленковић Керковић – на Закон о ПДВ, Закон о пореском поступку и администрацији и на Закон о имовини, а који су се тицали управо побољшања статуса предузетника у Србији.

Измена Закона о рачуноводству је битна и из угла самих предузетника и привредника, јер уколико им финансијски извештај не ради рачуновођа са дозволом прописаном овим законом, предузетници су ти који одговарају за извештај, а казне прописане законом, уколико извештај није добро урађен, су до 3 милиона динара.

Српски покрет Двери пружа подршку књиговођама и предузетницима у њиховим захтевима и апелујемо на Министарство финансија да што пре усвоји њихове предлоге како би књиговђама широм Србије био омогућен даљи несметани рад, а предузетницима сигурност у пословању.

Сања Вујановић 

Члан Председништва Двери

*Извор фотографије 2: pixabay 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: