Српски Покрет Двери - Лого
Search

Сања Вујановић: Министарство финансија да усвоји захтев за одлагање рока за упис у Регистар пружалаца рачуноводствених услуга

Српски покрет Двери захтева од Министарства финансија да усвоји захтев за одлагање рока за упис у Регистар пружалаца рачуноводствених услуга.

   Иницијативу за измену Закона о рачуноводству, одлагање рока за упис у Регистар пружалаца рачуноводствених услуга и измену програма стицања професионалног звања за рачуновође, Министарству финансија је поднело шест пословних удружења и група грађана који су се удружили под називом „Права ревизора и рачуновођа Србије“, а који су иницијативу предали и Народној скупштини, са захтевом за одлагање рока за упис у Регистар пружалаца рачуноводствених услуга.

Подсећамо да је у закону о рачуноводству, донетом октобра месеца 2019. године наложено да подносилац финансијских извештаја мора бити уписан у одговарајући регистар до 31.12.2022. године. Ми не споримо обавезу свих привредника да се едукују и усавршавају али у ситуацији где је изнета оваква подобна анализа, јасно је да у самим испитима који се полажу нема испита за сам финансијски извештај и његово састављање, што је најважније и што би требало бити организовано у програму стицања професионалног звања за рачуновође, као једнодневни испит. Несумњиво је да у овој измени закона не постоји намера да се побољша статус рачуновођа и њихових клијената, где би се, полагањем таквог испита, дошло до праве провере знања рачуновођа.

Према постојећем закону, рачуноводствена агенција која има једног запосленог, дозволу за упис у регистар пружалаца рачуноводствених услуга може остварити само ако то запослено лице дозволу стиче код професионалне организације, чланице ИФАЦ-а. Књиговође, предузетници и привредници захтевају измену овог дела и траже да се професионално знање може стицати по програму Министарства финансија и да то буде једнодневн стручни испит. На тај начин пружање рачуноводствених услуга би било под контролом државе, што би обезбедило сузбијање сиве економије, али представљало и правну сигурност у раду за предузетнике и привреднике. Подсећамо да је власт одбила и четири амандмана народног посланика Двери проф. др Тамаре Миленковић Керковић – на Закон о ПДВ, Закон о пореском поступку и администрацији и на Закон о имовини, а који су се тицали управо побољшања статуса предузетника у Србији.

Измена Закона о рачуноводству је битна и из угла самих предузетника и привредника, јер уколико им финансијски извештај не ради рачуновођа са дозволом прописаном овим законом, предузетници су ти који одговарају за извештај, а казне прописане законом, уколико извештај није добро урађен, су до 3 милиона динара.

Српски покрет Двери пружа подршку књиговођама и предузетницима у њиховим захтевима и апелујемо на Министарство финансија да што пре усвоји њихове предлоге како би књиговђама широм Србије био омогућен даљи несметани рад, а предузетницима сигурност у пословању.

Сања Вујановић 

Члан Председништва Двери

*Извор фотографије 2: pixabay 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: