Српски Покрет Двери - Лого

Сања Вујановић: Најмање половини грађана просечна потрошачка корпа је недостижна

Статистику зарада у Републици Србији обрачунава и објављује на свом званичном сајту Републички завод за статистику. Просечна нето зарада за јул 2022. године износила је 73.114 РСД.

    Овај податак за просечног грађанина практично не значи ништа, јер у овако израчунат просек улазе и највеће и најмање исплаћене зараде у РС, што, када имамо у виду огромне разлике у зарадама, значајно искривљује слику. За било какав квалитетан закључак било би неопходно имати увид у структуру података, односно информацију колико број грађана је остварио зараду у одређеном динарском интервалу, а то свакако није анализа којом би требало да се бави просечан грађанин.

Медијална нето зарада за јул 2022. године износила је 56.000 РСД, што значи да је половина запослених у Републици Србији остварила овај износ зараде. Поређењем износа просечне (73.114 РСД) и медијалне зараде (56.000 РСД) можемо закључити да значајно више од половине запослених у Републици Србији не зарађује просечну плату, па је самим тим јасније колико је податак о просечној заради за грађане бесмислен.

Грађани ипак стварно стање свог животног стандарда виде свакодневно, приликом одласка у набавку основних животних намирница, чије су цене од почетка године значајно увећане, па новчаник ипак остаје бољи показатељ од било које статистичке величине. Током 2022. године за просечну потрошачку корпу било је потребна у просеку 1,14 просечна зарада, односно 1,5 медијална зарада, па стога можемо закључити да је најмање половини грађана просечна потрошачка корпа недостижна. Такође, уочљив је негативан тренд показатеља у јулу у односу на остале месеце, а имајући у виду свакодневна поскупљења, очекивано је да ће се негативан тренд и наставити до краја текуће године. Ако упоредимо кретање истих величина у односу на минималну потрошачку корпу, приметићемо такође негативан тренд показатеља у јулу у односу на остале месеце. За покриће минималне потрошачке корпе било је довољно у просеку 0,59 просечне зараде, односно 0,78 медијалне зараде.

Треба напоменути да је минимална нето зарада у јулу износила 33.804,96 РСД што значи да је од минималне потрошачке корпе за месец јул мања за 11.051,48 РСД – дакле недовољна је чак и за задовољавање елементарних егзистенцијалних потреба, те да ни две минималне зараде нису ни близу вредности просечне потрошачке корпе, за коју недостаје 19.229,76 РСД.

Сања Вујановић

Члан Председништва Двери

*Извор фотографије 2: Pixabay

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: