Српски Покрет Двери - Лого
Search

Сања Вујановић: Срамна изјава Дарије Кисић

Изјава министарке за бригу о породици Дарије Кисић само још дубље зацртава идеју коју Српски покрет Двери жели да спроведе, а то је обнова свих породилишта у Србији и обезбеђивање много бољих услова у њима за труднице и породиље. 

     Не ради се овде о одговору на њену, пре свега срамну изјаву, већ о томе колико је кампања „Једна је мајка“ битна. Још скандалознија је чињеница да је госпођа Кисић лекар и професор на Медицинском факултету, а да притом сматра да нема ништа спорно у квалитету оброка у српским породилиштима који се састоје од комада хлеба, парчета саламе сумњивог квалитета и једног бареног јаја. Да је то исправно, ваљда би се такви оброци служили и у породилиштима у Немачкој, Грчкој, Шведској или Швајцарској, који изгледају као храна из хотела.

Због свега овога смо у Препоруци Влади Србије и предложили три конкретне и хитне мере које држава мора одмах применити:

  1. Да се у ребалансу буџета, без новог задуживања у иностранству, средства са раздела Министарства финансија (пројекат 5073 – 7.991.000.000 динара) у износу од 65 милиона евра преусмере у раздео Министарства здравља за изградњу и обнову породилишта у Србији;
  2. Да се планирана средства од укупно 850 милиона евра за изградњу Националног фудбалског стадиона и Центра за специјалне изложбе у будућим буџетима усмере на изградњу Центра за наталитет и даље подизање капацитета и услова у српским породилиштима, као и на програме унапређења репродуктивних капацитета становништва и одгајања деце;
  3. Да се у буџету за 2024. годину планирају средства за обнову свих породилишта, подизање кадровских капацитета у породилиштима, за исхрану трудница, за постпарталну негу и помоћ за све породиље у Србији.

 

Ми ћемо и даље кроз кампању „Једна је мајка“ да се боримо свим расположивим средствима да побољшамо стање у нашим породилиштима, јер оно показује стање у држави, а решење овог проблема представља питање опстанка нашег народа.

Сања Вујановић 

Члан Председништва Двери
Координатор кампање „Једна је мајка“ 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: