Српски Покрет Двери - Лого
Search

Сања Вујановић: Српски производи скупљи код нас него у региону

Најпопуларнији српски производи, иако произведени на домаћем тлу, често су јефтинији за купце изван наших граница него за саме грађане Србије. Цене српских производа више су у Србији него у Црној Гори и Републици Српској. 

     Највећа разлика у цени је код “Гранд” кафе. У Републици Српској цена за паковање од пола килограма износи 9.29 КМ, односно 557 динара, док је иста у Србији скупља за скоро 330 динара и износи невероватних 882 динара. У Црној Гори ”Гранд” кафа у овом паковању кошта 5.89 евра, односно 690 динара.

Кулен “Златиборац” од 100г у Црној Гори кошта 2.35 евра, што је 275 динара, у Републици Српској је још јефтинији – 225 динара, док је у Србији најскупљи и кошта 310 динара.

Цена једног литра “Дијамант” уља у Србији износи 167 динара, у Републици Српској 2.55 КМ, односно 153 динара, а у Црној Гори 1,14 евра, односно 134 динара.

Еурокрем у паковању од 500г је најскупљи у Србији и његова цена износи 446 динара, док у Републици Српској кошта 386 динара, а у Црној Гори 345 динара, када се цене изражене у валутама ових земаља претворе у динаре.

Поједини производи познатог домаћег бренда “Штарк” такође су јефтинији у региону него код нас. „Чоко смоки“ у паковању од 80г у нашим продавницама кошта око 125 динара, док грађани у Републици Српској исто паковање плаћају 1,45 КМ, односно 86 динара, а у Црној Гори 111 динара.

Млечна чоколада “Најлепше жеље” од 90г у Србији кошта око 137 динара, у Црној Гори је на акцији 107 динара, док јој је регуларна цена нешто виша него код нас и износи око 150 динара. У Републици Српској ова чоколада је јефтинија него код нас и када се не налази на акцији. Регуларна цена износи 1.80 КМ, односно 108 динара, док је на тренутној акцији 75 динара.

Све ово нам говори да су трговачке марже „отишле у небо“ у Србији, да актуелна власт не жели да мења тај тренд и да је зато време за њену смену. Време је и за долазак нових, стручних, некомпромитованих људи којима су Србија и њени грађани на првом месту, а ти људи се налазе у Националном окупљању које чине Двери, Заветници и истакнути српски интелектуалци.

Сања Вујановић 

Члан Председништва Двери 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: