Српски Покрет Двери - Лого

Сања Вујановић: Српски производи скупљи код нас него у региону

Најпопуларнији српски производи, иако произведени на домаћем тлу, често су јефтинији за купце изван наших граница него за саме грађане Србије. Цене српских производа више су у Србији него у Црној Гори и Републици Српској. 

     Највећа разлика у цени је код “Гранд” кафе. У Републици Српској цена за паковање од пола килограма износи 9.29 КМ, односно 557 динара, док је иста у Србији скупља за скоро 330 динара и износи невероватних 882 динара. У Црној Гори ”Гранд” кафа у овом паковању кошта 5.89 евра, односно 690 динара.

Кулен “Златиборац” од 100г у Црној Гори кошта 2.35 евра, што је 275 динара, у Републици Српској је још јефтинији – 225 динара, док је у Србији најскупљи и кошта 310 динара.

Цена једног литра “Дијамант” уља у Србији износи 167 динара, у Републици Српској 2.55 КМ, односно 153 динара, а у Црној Гори 1,14 евра, односно 134 динара.

Еурокрем у паковању од 500г је најскупљи у Србији и његова цена износи 446 динара, док у Републици Српској кошта 386 динара, а у Црној Гори 345 динара, када се цене изражене у валутама ових земаља претворе у динаре.

Поједини производи познатог домаћег бренда “Штарк” такође су јефтинији у региону него код нас. „Чоко смоки“ у паковању од 80г у нашим продавницама кошта око 125 динара, док грађани у Републици Српској исто паковање плаћају 1,45 КМ, односно 86 динара, а у Црној Гори 111 динара.

Млечна чоколада “Најлепше жеље” од 90г у Србији кошта око 137 динара, у Црној Гори је на акцији 107 динара, док јој је регуларна цена нешто виша него код нас и износи око 150 динара. У Републици Српској ова чоколада је јефтинија него код нас и када се не налази на акцији. Регуларна цена износи 1.80 КМ, односно 108 динара, док је на тренутној акцији 75 динара.

Све ово нам говори да су трговачке марже „отишле у небо“ у Србији, да актуелна власт не жели да мења тај тренд и да је зато време за њену смену. Време је и за долазак нових, стручних, некомпромитованих људи којима су Србија и њени грађани на првом месту, а ти људи се налазе у Националном окупљању које чине Двери, Заветници и истакнути српски интелектуалци.

Сања Вујановић 

Члан Председништва Двери 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: