Српски Покрет Двери - Лого
Search

Саша Илијић: Здрава животна средина за повећање туристичких потенцијала у Књажевцу

Говор одборника Двери у СО Књажевац Саше Илијића на конференцији за новинаре приликом представљања новоизабраних народних посланика и одборника Двери.

    Драго ми је што се налазим у овом друштву и жао ми је што оно није веће. Док не дође прилика да буде веће и да можемо да спроведемо оно што пише у програму Српског покрета Двери, остаје нам да се боримо на овај начин, да заступамо вредности које смо заступали и у предизборној кампањи, да будемо глас народа, да опомињемо власт, а ја могу да кажем и да желим бити добронамеран на почетку свог мандата, да пустим прилику и актуелној већини која је формирала власт у општини Књажевац да њиховим односом према опозицији, према народу, према јавним интересима, покаже колико је спремна да ради у јавном интересу и колико су спремни да обављају своју функцију онако како закон прописује.

Док чекамо да се заврше ови избори, парламентарни, док чекамо да се конституише Скупштина Републике Србије, неке локалне скупштине су конституисане. У припреми за конститутивну седницу СО Књажевац добили смо материјале, између осталог и етички кодекс понашања функционера у општини Књажевац, пословник и статут општине. Читајући те материјале, прво што ми је пало на памет је да нисам имао потребе да се бавим политиком да се неко овако понашао и да је спроводио ово што овде пише. Сада позивам своје колеге, функционере у општини Књажевац да се понашају и да раде у складу са функцијом коју обављају, да извршна власт не диктира радом скупштине, да се скупштина не претвара само у гласачку машину већ да савесно обављају своју функцију и онда је можда могуће остварити бајковити план који је представљен на конститутивној седници скупштине и приликом избора председника општине. На почетку нисмо видели да је такав однос. Дан пре конституисања скупштине, привремени орган је донео одлуку да се број одборника за формирање одборничке групе повећа са 4 на 5, само из једног разлога – да не би опозиција случајно формирала 3 одборничке групе јер има 13 одборника опозиције.

У складу са тим што сам уназад годинама био активан у одбрани река Старе планине и очувању животне средине, у експозеу председника општине је наговештен сукоб између повећања туристичких потенцијала општине Књажевац и очувања животне средине, па је најављен компромис између те две категорије. Залагаћу се за сарадању та два, наизглед сукобљена интереса јер сматрам да очување животне средине итекако може повећати туристичке капацитете, нарочито имајући у виду да је Стара планина проглашена за национални парк и да је већи степен заштите. Друга ствар, и даље ћу се залагати за оно што смо у предизборној кампањи рекли, а то су бесплатни уџбеници за сву децу у основним школама на територији општине Књажевац. Инсистираћу на дугорочним решењима за проблема грађана, као што је запошљавање члана породице у свим породицама где ниједан члан није запослен. А за то се морају урадити озбиљне социјалне карте.

На крају бих истакао да најављено стављање у функцију имовине општине Књажевац не треба да се претвори у распродају исте, да ћемо то пратити и у сваком случају упозорити да се тако нешто не чини на уштрб јавних интереса грађана Књажевца.

Саша Илијић

Одборник Двери у СО Књажевац

Цео говор Саше Илијића можете погледати овде:

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Саша Илијић: Здрава животна средина за повећање туристичких потенцијала у Књажевцу

Снег је зимску службу – ЈКП „Београд пут“ и градску власт „изненадио“ у децембру и због тога је у недељу настао потпуни колапс на београдским улицама. Из тог разлога захтевамо хитну смену Зорана Радојичића и Горана Весића.

Радојичић је само дан пре снега, у суботу, на седници Штаба за ванредне ситуације рекао како је све спремно за чишћење снега. У недељу ујутру снег је градску власт ипак “изненадио“ толико да га нису очистили ни током целог дана, грађани су ишли пешке, а излазак на ауто-пут у раним јутарњим часовима је био скоро непроходан због колоне аутомобила који су проклизавали. Није био очишћен чак ни ауто-пут нити скоро иједна саобраћајница првог реда. Аутобуси су били блокирани, трамваји су стајали у низу у Булевару краља Александра, а Устаничка и многе друге улице изгледале су катаклизмично са поломљеним дрвећем, које су на крају уклањали сами грађани.

Због свега тога, Српски покрет Двери тражи под хитно одговорност и смену градоначелника Зорана Радојичића, заменика градоначелника Горана Весића, директора предузећа „Београд пут“ Ивана Тејића и директора предузећа „Путеви Србије“ Зорана Дробњака као и раскид уговора о одржавању путева на териотрији Београда са фирмом “Страбаг“ д.о.о Нови Београд и њихову одговорност. Захтевамо преиспитивање и раскид уговора са свим приватним фирмама које су до данас биле задужене за одржавање путева на читавој територији Србије, њихову одговорност и утврђивање штете коју су нанели држави и грађанима.

Сви они заједно треба да одговоре на питање зашто је одржавање путева у толикој мери дато у руке приватницима и сви они заједно морају поднети терет одговорности због неодржавања истих, не само зими већ током целе године чиме доводе у опасност све грађане.

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: