Српски Покрет Двери - Лого

Савет Двери за биоетику: О каквом се „увозу” репродуктивног материјала ради?

Српски покрет Двери тражи од надлежних државних органа одговор ко је и у чије име потписао уговор о увозу донираног репродуктивног материјала из Шпаније и Данске? Да ли је и када спроведена шира јавна расправа о овој важној теми и да ли су сагледане могуће штетне последице са морално-етичког аспекта?

Наиме, недавно је ко други ако не председник државе Александар Вучић најавио да ће од 10. децембра и у Србији моћи да се обавља вантелесна оплодња са донираним репродуктивним материјалом (сперматозоиди и јајне ћелије) увезеним из Шпаније и Данске. То би требало да помогне бројним брачним паровима који се боре са стерилитетом.

Међутим, овакав облик биомедицински потпомогнуте оплодње захтева посебну морално-етичку процену из више разлога. Ако знамо да се приликом сваке оплодње меша генетички материјал оца и мајке, поставља се питање генетичког материјала увезеног од непознатог донора, што може утицати на промену генома будућих нараштаја.

Такође, најава председника државе, коме нигде у уставним надлежностима не стоји да се бави овом тематиком нити је за њу стручан, да ће ова процедура бити доступна и свим женама до 45 година старости које не могу да роде, а немају партнера (!), инсинуира могућности даље афирмације тренутно противзаконитог сурогат материнства и комерцијализацију трудноће, али и заобилажење закона којим би био отворен пут да хомосексуални парови наручују и усвајају децу.

Српски покрет Двери као покрет који своју политику темељи на хришћанским и породичним вредностима итекако разуме потребу породичних људи без деце да се остваре као родитељи и подржава их у томе. Са друге стране, увек ћемо се супротстављати сваком покушају нарушавања наших верских и традиционалних вредности, али и залагати за доказано најбоље начине да се помогне оним брачним паровима који не могу да се остваре као родитељи, уз поштовање светиње брака, људског живота и породице.

Савет Двери за биоетику

*Извор фотографије: pixabay
Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: