Српски Покрет Двери - Лого

Савет Двери за законодавство: Информација о страни ПРОТИВ на референдуму

С обзиром да је РИК онемогућио да свој став изнесе и страна која се залаже против промена Устава и прекршио законску обавезу да се једна таква информација пошаље на адресе свим грађанима Србије, Савет за законодавство Српског покрета Двери јавно објављује како би та информација требало да изгледа:

  1. Садашња једнопартијска Скупштина без опозиције није легитимна, a питање референдума није хитно и може да сачека легитимни парламент, праву јавну расправу и неопходан консензус о уставним питањима. НЕ може се по хитном поступку мењати највиши правни акт државе.
  2. Овај референдумски процес је пример катастрофалне демократске праксе да се закон о референдуму два пута мења у два месеца пре референдума и да се у медијима не може чути друга страна која је против уставних промена.
  3. Сама промена Устава у области правосуђа долази као уцена из ЕУ, а ми нисмо колонија да би нам странци мењали Устав.
  4. Не видимо решење у томе да се избор судија и тужилаца измести из Народне скупштине у руке странаца, корумпираних судских и тужилачких династија и кланова, или некаквих нових партијских комисија извршне власти које су предвиђене овим уставним амандманима.
  5. Правосуђе треба да буде независно, али НЕ може да буде неодговорно, корумпирано и неконтролисано, и зато народни представници у Народној скупштини морају имати механизам да га контролишу.
  6. Ако ово прође, а пут је олакшан укидањем досадашње обавезе да на референдум изађе најмање половина бирача, отвара се пут за избацивање преамбуле о КиМ из Устава Србије, наметање обавезне вакцинације и сталних ковид пропусница, насељавања миграната или отварања рудника литијума широм Србије од стране „Рио Тинта”.

   

    РИК би у складу са чланом 26 став 2 Закона о референдуму и народној иницијативи овакву информацију морао послати на адресе свих грађана Србије који имају бирачко право на свим језицима који су у службеној употреби. Такође, медији, а посебно Јавни медијски сервис, су у законској обавези да о овој информацији обавесте јавност и омогуће једнак приступ странама које се залажу за различите одговоре на референдумско питање.

Савет Двери за уставна питања, правду и законодавство

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: