Савет Двери за законодавство: РИК крши Закон о референдуму

Једнопартијска Народна скупштина без опозиције расписала је 30. новембра Референдум о уставним променама за 16. јануар 2022. године.

Српски покрет Двери као државотворни и уставобранитељски покрет одмах је заузео јасан став: НЕ ПРОМЕНИ УСТАВА. Одлучено је да се покрене референдумска кампања против промена Устава у области правосуђа, да се позову грађани да изађу на референдум и заокруже НЕ. Двери позивају на јединство и заједничку борбу свих оних који се опредељују за опцију НЕ.

Режим је доношењем Закона о референдуму и народној иницијативи одрадио пола посла, тако да више за успех референдума није потребна већина од броја уписаних гласача него већина изашлих па је отуда позивање на бојкот референдума бесмислено. Посебан проблем је информација РИК-а која је стигла на адресу сваког грађанина Србије у форми пропагадног летка у коме нема стране која се залаже за опцију НЕ на референдуму, што представља референдумску кампању која је по закону забрањена државним органима (члан 28 Закона о референдуму). Ово је супротно члану 26 Закона о референдуму који јасно каже да је „надлежна комисија дужна да, у року од 20 дана од дана расписивања референдума, усвоји акт којим грађанима пружа објективне информације о питању, односно акту о коме се одлучује на референдуму”. Даље у истом члану стоји да „информација из става 1. овог члана треба верно и у једнакој мери да одражава ставове страна које се залажу за различите одговоре на референдумско питање”. Додатно наглашавамо да су сви медији а посебно Јавни медијски сервис, дужни да омогући једнак приступ странама које се залажу за различите одговоре на референдумско питање.

Да је РИК омогућио да свој став изнесе и страна која се залаже против, па да се онда један такав акт такође пошаље на адресе свим грађанима Србије, онда би се могло рећи да он пружа грађанима објективне информације из члана 26. закона.

Захтевамо да РИК у складу са чланом 26 став 2 Закона о референдуму и народној иницијативи уважи различите одговоре на референдумско питање, и на кућне адресе пошаље нову информацију на свим језицима који су у службеној употреби на територији за коју се расписује референдум. Такође, захтевамо да Јавни медијски сервис омогући једнак приступ странама које се залажу за различите одговоре на референдумско питање.

Савет Двери за уставна питања, правду и законодавство