Српски Покрет Двери - Лого

Савет омладине Двери: Млади подржавају повратак редовног служења војног рока

Сва релевантна истраживања која се тичу одбране и безбедности у Србији, потврђују следеће: већина младих подржава повратак редовног служења војног рока. Уверени смо да су и истраживачи и њихови спонзори изненађени овим ставом, али ми који по годинама припадамо младима уопште нисмо. Млади који су остали у Србији и наши вршњаци који су због бројних проблема отишли у иностранство, и даље представљају најздравије ткиво нашег народа и огроман потенцијал за промену система који је предуслов нашег свеукупног опстанка.

    Катастрофална одлука претходне власти да 2010. године укине редовно служење војног рока, као и наставак исте такве политике и криминално-корупционашке афере актуелне власти, додатно су угрозиле наш војни систем. Континуирано турбулентна геополитичка ситуација у свету као и безбедносни изазови за Србију попут албанског тероризма на Космету и у Прешевској долини, активне ћелије Исламске државе у Рашкој области, нови талас миграната са Блиског истока као и криминалне активности црногорских нарко кланова, захтевају потпуно другачији приступ у области одбране и безбедности наше земље. Свакако да то није враћање на превазиђени и бесмислени концепт ЈНА, већ савремени начин војног оспособљавања нових генерација. У том смислу, сматрамо да је предлог стручног савета за одбрану и безбедност Српског покрета Двери апсолутно најбољи и најсврсисходнији у овим околностима, а то је војни рок у трајању од 6 месеци (3+3) који би обухватио обуку са оружјем, као и обуку за послове одбране, заштите и спасавања. Наравно, постоји и низ других конкретних решења које су у домену стручне анализе и расправе.

Војска је, уз СПЦ, једна од институција са највећим поверењем код нашег народа. Војничка традиција, ратни подвизи и жртве наших предака нас обавезују. Служење својој отаџбини кроз војни рок је одлична животна школа за младе људе – институција где се учимо патриотизму, одговорности, радним навикама, солидарности и здравим стиловима живота. То је и јединствена прилика да боље упознамо своју земљу, али и да склопимо трајна пријатељства са људима из разних крајева. Оснивање војних касарни би у мањим местима (нарочито граничним појасевима и у руралним деловима) допринело покретању привреде и друштвеног живота, али и стварање осећаја сигурности код обичних људи. На крају, повратак редовног служења војног рока вратио би стари, познати обичај испраћаја у војску који би значајно помогао гранама привреде угроженим од последица пандемије коронавируса (ивент индустрија, угоститељство, хотелијерство, туризам, транспорт итд).

Порука младих је јасна: Служимо Србији. Увек и свуда.

Савет омладине Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: