Српски Покрет Двери - Лого

Савет омладине Двери: Положај студената у Србији из године у годину све лошији

Дан студената у Србији обележава се управо на данашњи дан, 4. априла. Нажалост, у 2023. години, студенти су у незавидној ситуацији. Константна неоснована повећања школарина, али и повећања цена студентских домова, мензи, пријава испита али и све већи притисак друштва на младог човека, као и осећај несигурности за будућност, проблеми су првог реда за сваког младог човека и сваког студента. 

    Многи студенти у Србији раде и истовремено испуњавају факултетске обавезе, али тренутни систем такве младе људе не препознаје и не вреднује њихов рад и труд. Слична је ситуација када се процес формалног образовања заврши и када се стекне диплома факултета. Неусклађеност привреде и тржишта рада са образовањем, као и непостојање развојне економске политике за високошколоване младе људе, приморава највећи број дипломаца да напусти Србију.

Бити студент у данашњем добу је и привилегија, али и велики изазов. Привилегија је имати осећај и бити посматран као део интелектуалног подмлатка државе која је главна покретачка снага сваког друштва, док, са друге стране, студенти друштвеним ангажманом морају да се изборе за себе и своју будућност, а не да беже од проблема.

Зато је потребно свеопште буђење студената, али и преузимање одговорности што само по себи није лако, али јесте вредно и значајно за добробит целокупног друштва.

Савет омладине Двери 

*Извор фотографије: Canva 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: