Српски Покрет Двери - Лого
Search

Савет омладине Двери: Положај студената у Србији из године у годину све лошији

Дан студената у Србији обележава се управо на данашњи дан, 4. априла. Нажалост, у 2023. години, студенти су у незавидној ситуацији. Константна неоснована повећања школарина, али и повећања цена студентских домова, мензи, пријава испита али и све већи притисак друштва на младог човека, као и осећај несигурности за будућност, проблеми су првог реда за сваког младог човека и сваког студента. 

    Многи студенти у Србији раде и истовремено испуњавају факултетске обавезе, али тренутни систем такве младе људе не препознаје и не вреднује њихов рад и труд. Слична је ситуација када се процес формалног образовања заврши и када се стекне диплома факултета. Неусклађеност привреде и тржишта рада са образовањем, као и непостојање развојне економске политике за високошколоване младе људе, приморава највећи број дипломаца да напусти Србију.

Бити студент у данашњем добу је и привилегија, али и велики изазов. Привилегија је имати осећај и бити посматран као део интелектуалног подмлатка државе која је главна покретачка снага сваког друштва, док, са друге стране, студенти друштвеним ангажманом морају да се изборе за себе и своју будућност, а не да беже од проблема.

Зато је потребно свеопште буђење студената, али и преузимање одговорности што само по себи није лако, али јесте вредно и значајно за добробит целокупног друштва.

Савет омладине Двери 

*Извор фотографије: Canva 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: